Venezuela tar över privatbank
Venezuelaner väntar utanför en filial till Banco Federal i Caracas den 14 juni 2010. (Foto: Miguel Gutierrez / AFP / Getty Images)


Venezuelas finansmyndigheter tog i tysthet över Banco Federal den 14 juni, en privatägd medelstor bank. Övertagandet, som kommer flera månader efter en minikris inom banksektorn i Venezuela, var nödvändigt på grund av likviditetsfrågor, sade ministern för Public Banking i ett uttalande.

Ministern för Public Banking, Humberto Ortega, sade vid en presskonferens att efter det att revisorerna sammanställt sin rapport kommer de att besluta om att endera rekonstruera eller likvidera landets åttonde största bank, rapporterade den colombianska tidningen El Espectador.

Nelson Mezerhane, som äger banken, är också en stor aktieägare i en privat TV-station Globovision. Den 11 juni utfärdade den venezuelanska polisen en arresteringsorder för Globovisions chef, Guillermo Zuloga, anklagad för konspiration och ocker.

”Detta är en överlagd plan för att tysta dem som varit med och grundat Globovision. Detta är det verkliga motivet bakom övertagandet av banken”, sade Mezerhane enligt en rapport den 14 juni i tidningen El Mundo. Stationen är ofta kritisk mot Venezuelas president Hugo Chavez.

Medel från 284 000 kunder hos Banco Federal har spärrats efter det statliga övertagandet. Myndigheterna har garanterat besparingarna för 96 procent av spararna och lovade att besluta om institutionens öde inom 60 dagar

Venezuelas Banking Association (Venezuelas bankförening, ABV) och National Board of Banking (Nationella bankstyrelsen, CBN) stödde regeringen under en presskonferens. De bekräftade övertagandet och försökte lugna allmänheten genom att påstå att resten av systemet är sunt och stabilt.

– Systemet är fläckfritt, det måste vara fläckfritt och fungera på ett öppet sätt, och för tillfället är det ett stabilt system, sade Victor Vargas i en TV-sänd presskonferens.

– Man kan inte sammanblanda en isolerad händelse med hälsotillståndet hos det finansiella systemet, sade Vargas.

Han tillade att även om de beklagar övertagandet så stöder de det också eftersom Banco Federal inte kunde uppfylla vissa åtaganden, så övertagandet var nödvändigt.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37553/