Vem står på tur efter Zhou Yongkang?
Zhou Yongkang deltar i avslutningen av den nationella folkkongressen i Folkets stora sal den 14 mars 2011 i Peking. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Livstidsdomen mot Zhou Yongkang, den en gång så mäktige säkerhetschefen i Kina, är en milstolpe i partiledaren Xi Jinpings kamp för att ta full makt över partiet och i hans försök att eliminera sina politiska motståndare – men sannolikt är processen inte slut än.

Trots att Zhou Yongkang är den högste partitjänsteman som Xi Jinping hittills rensat ut, så här han inte högst upp på totempålen. Det finns ytterligare två män ovanför honom.

Zhou har hela sin karriär att tacka Jiang Zemin för. Jiang var officiellt regimledare åren 1989-2002, men i praktiken långt utöver den tiden. Och Jiang förlitade sig under den perioden till stor del på sin hemlighetsfulle rådgivare Zeng Qinghong.

Dessa två är fortfarande på fri fot, och om Xi Jinpings kampanj med politisk rensning ska fördjupas, lär Jiang och Zeng vara de slutliga måltavlorna.

Möjlig uppgörelse med partiet

När Zhou stod inför domstolen i Tianjin i norra Kina sade han: ”Jag har erkänt fakta om mina brott, och den förlust som åsamkats partiets uppdrag. Härmed erkänner jag mig skyldig och jag känner ånger.”

Zhou sade att han inte skulle överklaga domen, vilken kunde ha varit en dödsdom.

Det faktum att Zhou har valt att inte överklaga tyder på att han till viss del är nöjd med resultatet, säger Epoch Times kommentator Zhou Xiaohui.

– Den kinesiska regimen och Zhou måste ha träffat en överenskommelse för att den kinesiska regimen skulle blunda för hans andra brott, såsom att ha mördat sin hustru, planerat en kupp mot partiet, och möjliggjort organstölder från levande människor, sade Zhou Xiaohui.

År 2002 ska Zhou enligt uppgift ha mördat sin hustru genom att ha arrangerat hennes död i en bilolycka. Flera rapporter säger att bilen som körde på henne hade en militär nummerplåt. Ett år senare gifte sig Zhou med Jia Xiaoye, tidigare programledare och journalist vid den kinesiska statstv:n, CCTV. Hon är 28 år yngre än han.

När det gäller den eventuella uppgörelsen mellan Zhou Yongkang och regimen för att spara hans liv, sade kommentatorn Zhou Xiaohui:

– Zhou kunde ha avslöjat [brott begångna av] en viss politisk tungviktare eller några mäktiga partitjänstemän, som en positiv gest för partiet.

”Ingen gräns” i kampanjen

Med tanke på Zhous tidigare höga position torde de eventuella mäktiga partitoppar som han har lämnat ut till partiet vara Zeng Qinghong, Jiang Zemin, eller båda två.

Zeng var Kinas vice premiärminister och medlem i politbyråns ständiga utskott, den lilla grupp som kontrollerar landet, medan Jiang var generalsekreterare för Kommunistpartiet och den mäktigaste mannen i Kina.

Li Tianxiao, erfaren politisk analytiker vid New Tang Dynasty Television, sade att Xi Jinpings antikorruptionskampanj som startade 2012 har riktat in sig på de korrupta tjänstemännen i Jiangs fraktion.

– För Xi Jinping finns det ingen gräns för vilka tigrar [dvs högt uppsatta korrupta tjänstemän] han siktar på. En sådan kampanj kommer att fortsätta att påverka tjänstemän inom det ständiga utskottet, och till sist rensa ut den tidigare partichefen Jiang Zemin.

Li tror att nätet dras åt kring Zeng och Jiang. Men om de försöker använda sin avtagande makt i någon form av desperata motåtgärder mot Xi, skulle ett snabbt slag kunna fälla dem båda.

– Att på legal väg straffa Jiang har blivit en tydlig väg framåt, sade Li.