Växtbaserad kost ger större viktminskning
Midja smal som en purjolök. (Foto: Shutterstock)


En växtbaserad kost som inte kräver att man räknar kalorier, var mycket effektivare när det gäller att få människor att gå ner i vikt, än dieter som innehåller både växter och animaliska produkter.

Forskare från University of South Carolina delade slumpmässigt in 63 överviktiga vuxna med en medelålder på 49 år, till fem olika dieter. Alla dieter hade låg fetthalt och lågt glykemiskt index, och de krävde inte att kaloriintaget begränsades.

Dieterna varierade endast i hur mycket animaliska produkter som ingick i dieten: inga (vegan), bara ägg och mejeriprodukter, bara fisk, produkter för halvvegetarianer eller allätare.

Efter sex månader hade de som åt vegankost (inga animaliska produkter) gått ned sju procent av sin kroppsvikt, medan de grupper som åt växter plus mejeri-, fisk- eller köttprodukter gick ner 3-4 procent av sin kroppsvikt.

Forskarna fann att alla grupper hade en betydande viktminskning trots att de inte behövde räkna kalorier. De tror att den vegetariska gruppen gick ner mer i vikt eftersom deras kost innehöll mindre fett, vilket innehåller dubbelt så många kalorier som kolhydrater eller protein. Samtliga grupper gynnades av begränsningen med hög glykemisk kost, som höjer blodsockernivåer och ökar din hunger och tvingar dig att äta mer mat.

De flesta människorna kan följa en diet som innehåller mycket växter och det begränsar intaget av socker och andra raffinerade kolhydrater med mycket mindre ansträngning än att försöka begränsa alla livsmedel.

Att räkna kalorier har varit ett stort misslyckande för det kräver en enorm mängd arbete. I en diet som kräver att kalorier räknas, kommer de flesta människorna inte att kunna hålla ut tillräckligt länge för att gå ner i vikt och behålla viktminskningen.
 

Denna artikel publicerades ursprungligen på engelska.