Vårstädningen en barnlek med behändiga råd
Högst upp på städlistan finns fönsterputs. (Foto: Eieihome.com)


Med längre dagar och varmare temperaturer kommer den årliga ritualen med vårstädning.

Förutom att stuva undan snöskyffel och vinterkläder kan husägare ta sig an några rengöringsprojekt som tvättar bort vinterns dysterhet och gör hemmet skinande rent och fräscht.

Viktigast att tänka vid vårstädning

Fönstren. Överst på listan är fönsterputs som fräschar upp ditt hem, inklusive persienner. Ta bort gammalt damm och annat på insidan och smuts på utsidan. Gardinerna bör tvättas och rullgardinerna bör rengöras. Ett praktiskt sätt att rengöra rullgardiner är att trä en gammal strumpa över handen och sedan dra handen över rullgardinen.

Duschdraperier. Ditt duschdraperi blir inte rent av att du duschar varje dag. Det behöver också en vårrengöring för att avlägsna eventuellt mögel och tvålrester. Du kan stoppa det i tvättmaskinen i lite varmt vatten med bakpulver och tvättsåpa, tillsammans med några handdukar för att balansera tvättmängden.

För att behålla materialet fräscht mellan tvättar, gör en pasta av bakpulver och vatten med vilket du kan skrubba bort smutsen mellan tvättarna. Efter duschen se till att dra ut draperiet så att materialet kan torka ordentligt, vilket förhindrar bildandet av mögel.

Vitvaror. Våren är också en tid då man kan ge vitvarorna en ordentlig rengöring genom att dra ut dem från väggen för att komma åt spill och damm. Efter att ha flyttat på kylskåp och spis, dra ur elsladden under rengöring. Om du inte kan dra ut spisen, har de flesta spisar en låda nertill som kan tas bort, så att du kan komma åt golvet.

Expert tips: ”Innan du rengör kylskåpets baksida är det viktigt att dammsuga metallgallret, vilket kommer att förbättra kylskåpets prestanda”, säger Amelea Mackie, franchiseägare för Molly Maid i Mississauga South. ”Använd sedan ett rengöringsmedel som passar för alla tillfällen för att torka av baksidan och sidorna av dina apparater. Flytta dem tillbaka till sina positioner och rengör sedan framsidan”.

Fasttelefon. Minns du dem? Om du ännu inte har gjort dig av med dem så glöm inte att torka av dem då och då. Detta bör göras mer regelbundet på vintern för att förhindra spridning av bakterier. Koppla först bort sladden till telefonluren och torka sedan av telefonluren och telefonklykan med hjälp av tvättsprit, som kommer att försvinna snabbt och droppar inte. Bomullstoppar är användbara för att komma åt svåråtkomliga ställen och glöm inte att göra sladden rak och rengöra den.


Lakan bör tvättas en gång i veckan eller en gång varannan vecka. (Foto: Eieihome.com)

Lakan bör tvättas en gång i veckan eller en gång varannan vecka. (Foto: Eieihome.com)

Lakan. Det rekommenderas att man tvättar lakan en gång i veckan eller en gång varannan vecka. Oregelbunden tvätt av lakan ökar insamling av damm och dammkvalster, liksom spridning av bakterier. Om husdjur ofta sover i sängen bör sängkläderna tvättas oftare.

Experttips: ”Om du har en jättesäng är det bäst att ha ett tunt täcke så det ryms i tvättmaskinen”, säger Mackie. ”Folk brukar försumma att tvätta sina kuddar. Du kan tvätta två åt gången tillsammans med två handdukar för att balansera och sedan fluffa till dem på en låg inställning i tvättmaskinen. Folk blir väldigt fästa vid sina kuddar och de är dyra, så du vill ta väl hand om dem”.

Om rengöringsmyter

Alla har sina egna trick för att få bort svåra fläckar från vissa saker. Här är en översikt över vad man ska göra och vad man inte ska göra.

– Använd blekmedel som desinfektionsmedel, inte till rengöring.
– Citroner är effektiva gröna alternativ för att avlägsna vattenfläckar från glas och krom i kök och badrum.
– För att ta bort djurhår från mattor och möbler, använd en fönsterskrapa av gummi.
– Microfiberdukar är bäst för att få bort mikroskopiska smutspartiklar utan att lämna några tygfibrer kvar.

Dessa knep kommer att minska tid och maximera dina ansträngningar när du ska slutföra vårens rengöringsprojekt i hemmet.

Artikeln publicerades ursprungligen av EiEi Hem Inc. Läs mer.

Översatt från engelska.