Varnar för kinesiska regimens metoder att få inflytande över utländska politiker
Kanadensiske parlamentsledamoten Rob Anders. (Foto: Samira Bouaou / Epoch Times)


Det kan ta sig formen av en garanterad affär, en påkostad gåva eller en ung förförisk kvinna i en bar. Slutmålet är alltid detsamma för den kinesiska kommunistregimen – att få inflytande över västvärldens politiker, säger Rob Anders, parlamentsledamot för Calgary West.

– Det går djupt, och det är mycket olyckligt.

Rob Anders säger att omfattningen av regimens inflytande går ännu längre än vad chefen för Kanadas underrättelsetjänst, Richard Fadden, sade till CBC (Kanadas nationella radio och tv) i juni eller i sitt TV-framträdande inför en parlamentarisk kommitté tidigare denna månad.

– Jag vill påstå att jag har sett saker som hänt på federal nivå och i vår egen regering. Och därför tror jag att det finns mycket mer än vad han har nämnt, säger han.

– Jag tror att Fadden bara försiktigt har skrapat på ytan. Jag kände medkänsla med honom när han släpades inför en undersökningskommitté i parlamentet och blev tvungen att förklara, och jag tror att situationen är mycket värre än det han låtsades om.

Förra månaden sade Fadden i en intervju med CBC television att vissa kanadensiska tjänstemän är under inflytande av utländska regimer, och anspelade på Kina som det mest aggressiva landet i satsningarna på att vinna inflytande.

Fadden anser att många av dessa som blir manipulerade av Peking inte ens var medvetna om att de agerade för regimens intressen på grund av den långsiktiga karaktären av deras förbindelser med inflytelserika kinesiska agenter.

Rob Anders säger att han har sett en del av detta inträffa.

– Det som händer är att parlamentsledamöter ges femstjärnig behandling när de åker till Kina, och de presenteras för ungdomar som talar oklanderlig engelska … och de ges intrycket att Kina vill vara precis som Kanada, förklarar han.

– De kontaktas av personer som erbjuder dem affärer som uppriktigt sagt är för bra för att vara sanna, eftersom dessa är affärer som ordnats av kommunistpartiet och görs som ett informellt sätt att muta västerländska politiker, eftersom det låter som en affärsuppgörelse, men de är affärsuppgörelser som aldrig misslyckas, och är mycket fördelaktiga.

I en del fall som fått publicitet tidigare har politiker från andra länder råkat ut för unga attraktiva kvinnor som lockbete och sedan utsatts för utpressning eller rånats efter deras kurtis.

– Jag har sett en hel del med egna ögon. Det oroar mig mycket att se sådant, säger Anders.

Han säger vidare att han har varnat andra politiker för att dyra presenter, affärskontakter och attraktiva unga kvinnor, som är ”alltför lockande för en 50-årig tunnhårig politiker”, används för att manipulera dem. Han tillägger att mycket av det välstånd som den kinesiska regimen visar och erbjuder kanadensiska politiker kommer från ”blod, svett och tårar från de människor som lider i slavarbetsläger i Kina, de människor som slår in fem- eller sjutusen ätpinnar per dag, de människor som är regimens politiska fångar.”

De administrativt anställda inom ministerierna är också måltavlor för den kinesiska regimen, säger han.

– Jag har hört om personal på ministernivå som har bjudits ut på karaokefester. De har ett par flickor som kommer att säga: ”Hur länge är du i stan? Du kanske vill ha lite kul. Du kanske vill gå ut och äta middag. Kanske du skulle vilja gå på karaoke”. Och de bearbetar de här killarna, får dem att dricka alkohol och sedan, ganska snart, leder en sak till en annan. Och ni vet, de kan videofilma sådana här saker.

Efter att före detta kinesiske diplomaten Chen Yonglin hoppade av till Australien har han avslöjat regimens användande av sådana ”kvinnofällor” för att fånga västerländska politiker, bland annat en australiensisk tjänsteman som Chen sade hade tvingats till vara förespråkare för regimens intressen.

Det var också ett öde som drabbade Ian Clement, dåvarande vice borgmästare i London, när han reste till OS i Peking 2008, trots att han hade varnats av brittiska underrättelsetjänsten innan resan. Han blev förförd och bestulen på viktig information om Londons verksamhet. En annan medarbetare i den brittiska regeringen, en medarbetare till den brittiske premiärministern, befann sig i en liknande situation bara några veckor tidigare.

Michel Juneau-Katsuya, tidigare agent inom Kanadas underrättelsetjänst och chef för Asien-Stillahavsområdets kontor, sade att kinesiska underrättelseagenter söker positivt inställda politiker och andra nyckelpersoner bland de anställda som kan tvingas, mutas, eller helt enkelt charmas till att hjälpa den kinesiska regimen att uppnå sina utrikespolitiska mål.

– Målet med all underrättelseverksamhet är att få inflytande, sade Juneau-Katsuya.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39614/