Världsturnerande kinesisk kulturshow till Sverige i påsk
"Föreställningen är storslagen, elegant och sofistikerad – samtidigt enkel och ren. Vårt mål är att uttrycka sann skönhet i forntida och moderna former." – Produktionsledare Peijong Hsieh.


Med inspiration från den 5 000-åriga kinesiska kulturen kommer det New York-baserade danskompaniet Shen Yun till Sverige lagom till påsk. De fem föreställningarna i Stockholm och Linköping ingår i en världsturné som täcker 65 städer på fyra kontinenter.

Cirkus på Kungliga Djurgården i Stockholm invigdes 1892, för att inrymma dåtidens stora cirkussällskap.

Nu, 116 år senare, ger Cirkus plats åt de drygt 100 artisterna som framför ”Chinese Spectacular”, vilken enligt arrangörerna gestaltar myter och legender ur den kinesiska historien. Artisterna är huvudsakligen etniska kineser som lever utanför Kina.

Arrangörer är Svenska föreningen för Falun Dafa samt företaget Sales Competence, vars vd Vasilios Zoupounidis är entusiastisk inför föreställningarna:

– För mig är det fantastiskt att få den möjligheten, dels har Shen Yun en beundransvärd mission; att återupprätta den traditionella kinesiska kulturen som gått förlorad under många år av kommuniststyre, dels har jag själv träffat flera av de medverkande, de är artister i världstoppen och även fantastiska människor.

Hur vill du beskriva föreställningen?

– Den traditionella kinesiska kulturen är andlig och finner sin grund i principer som återfinns i buddhism, taoism och konfucianism. Värdegrunder såsom lojalitet, tillit, skönhet och mod återges i olika dans- och sångnummer som låter oss uppleva flera av Kinas dramer, myter och legender från forntiden fram till idag. Dessa värdegrunder personifieras i Kina genom de hjältar som återfinns i dess långa historia, såsom Yue Fei – en general under Songdynastin som förkroppsligar egenskapen lojalitet genom sin trohet till landet och folket. I föreställningen får vi även ta del av det mod som utövarna av Falun Gong ger uttryck för genom sina uppoffringar i dagens Kina. Dess principer sanning, godhet och tålamod löper som en röd tråd genom den traditionella kinesiska kulturen.

Shen Yun, Divine Performing Arts på engelska, startades 2006 i New York och har sedan dess nått en stor internationell publik. Bara de första månaderna såg 200 000 personer dess föreställningar, enligt danskompaniets hemsida.

”Jag älskade allt från början till slut. Det var en häpnadsväckande föreställning!” var den Oscarsbelönade skådespelerskans Patricia Neals kommentar.

Tidigare år har Shen Yun turnerat i Nordamerika, Europa (där Paris och Berlin gästades) och flera länder i Asien. Populariteten ökar stadigt och i år är turnén betydligt mera omfattande. Därför bedriver företaget två parallella turnéer med två olika artistgrupper samtidigt, en i Asien och en i Europa.

– Nu när vi äntligen har fått föreställningen till Sverige så hoppas jag att folk här tar vara på möjligheten att gå och se den, säger Vasilios Zoupounidis.

Fortsättningen …

Efter föreställningarna i Stockholm, den 20, 24, 25 och 26 samt i Linköping 27 mars beger sig Shen Yun till Tammerfors i Finland där föreställningar ges den 30 och 31 mars.