Världsrekord i laddningskapacitet när grönalg blev batterimaterial


Grönalgen Cladophora (grönslick) blommar i Östersjön på somrarna, vilket inte alls är trevligt för den som skulle vilja bada, men den kan faktiskt komma att bli till nytta. Forskare vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala fann att materialet i algblomningen kan användas till ett helt nytt elektrodmaterial för energilagring.

– Vi har länge tänkt att det vore bra om det gick att ta hand om materialet i algblomningarna och använda det till något bra – och det har visat sig gå vägen, säger Maria Strømme, forskningsledare och professor i nanoteknologi i ett pressmeddelande från Ångströmslaboratoriet, Uppsala universitet.

– Cellulosan från algen har en speciell struktur med en mycket stor yta. Genom att belägga den med ett tunt lager av en ledande polymer har vi lyckats göra ett batteri som knappt väger någonting, samtidigt som det har världsrekord i laddningskapacitet och uppladdningstid för polymer-cellulosabaserade batterier, säger Gustav Nyström, doktorand i nanoteknologi och försteförfattare till en artikel i Nano Letters.

Batteristudierna var tvärvetenskapliga där cellulosafarmaceuter, batterikemister och nanoteknologer behövdes för att utveckla det nya batterimaterialet.

– Detta öppnar nya möjligheter för storskalig produktion av miljövänliga, kostnadseffektiva och lätta energilagringssystem, säger Maria Strømme.