Världskände basisten Magnus Rosén berömmer Shen Yuns musik
Här syns Magnus Rosén med två vackra dansöser från Shen Yun på vip-mottagningen. (Foto: Epoch Times)


Den internationellt välkände basisten Magnus Rosén åkte tidigt på skärtorsdagen från Göteborg för att se premiärföreställningen av Chinese Spectacular på Cirkus i Stockholm. Där har han själv spelat med Hammerfall och Roger Pontare samt blivit grammisnominerad inte mindre än fyra gånger.

Efter föreställningen står Magnus Rosén i Cirkus festvåning och dricker te ur vackra små kinesiska tekoppar med lock. Det är mycket sorl och rörelse runtomkring på vip-minglet bestående av bland andra politiker, konstnärer, affärsidkare och Connoisseur-medlemmar från alla områden.

– Jag tyckte att det var väldigt fin musik. Speciellt erhun kändes väldigt exotiskt, det är spännande att höra musik från andra länder. Det var fint med alla danserna och dräkterna var väldigt färgsprakande. Budskapet är väldigt viktigt.

Magnus fortsätter:

– Jag upplever att det är regimen som inte tillåter dem ha ett fritt sinne och det är klarlagt att många Falun Gong-utövare blir dödade. Ingen normal människa tycker att det är bra. Budskapet [med föreställningen] är till för att väcka människors uppmärksamhet, för att ta ställning och reagera.

Magnus tyckte budskapet framgick tydligt och att föreställningen förmedlade spännande historia.

– När man hör om förtrycket får man sig en tankeställare. Jag tror alla normala människor ställer sig emot det. Sedan kanske man arbetar och agerar på olika sätt. Det är bra att ta ställning på olika sätt.

Rätt som det är bryter applåder ut och några av Shen Yun-artisterna kommer för att möta publiken, en av de unga dansöserna kommer fram för att tala med Magnus.

Magnus delar med sig lite av sina tankar kring produktionen som professionell artist med över 30 år på nacken som basist.

– Showen är uppdelad i korta etapper och det är nytt för många. Sångerna var också spännande och det var sköna avbrott i det hela. Musiken höll fin och hög kvalitet, det gjorde dansarna också.

– Det var intressant med bilderna i bakgrunden. Att det inte bara var en fast bild utan också rörliga. Det tyckte jag var lite roligt faktiskt. Det har jag inte direkt sett tidigare, att man använder sig av det rörliga och för in det i själva uppträdandet.

På frågan om vad som är viktigt för honom själv som artist svarar Magnus:

– Att kunna ge något, att kunna beröra en annan människa. Jag måste ha kontakt med mitt inre, då kan jag beröra andra.

– Vissa har stark utstrålning, förutom erhu-artisten så var det några danstjejer. Det fanns också en manlig dansare som hade en resning över sig som de andra inte hade.

Under tiden som han väntade innan föreställningen hann Magnus med en intervju för ett tyskt hårdrocksmagasin inför lanserandet av Xworld5 – det nya bandet som släpper sin första platta i maj. Med 30 års erfarenhet som musiker och basist har han valt rutinerade bandmedlemmar som kommer från Sverige, Norge och USA (bland annat David Bowies band och King Diamond) och själv spelade han tidigare i Hammerfall.

Ytterligare en ny soloplatta är också på gång.

Men innan dess skall han hinna med ett annat spännande projekt som stödjer hans personliga människointresse.

– Jag ska dra ner till Sydamerika och göra en solobasturné för välgörenhet. Det kostar två kassar mat att gå in på mina konserter. De lämnar maten i kassan och får en biljett, så lämnas maten över till hjälporganisationer som sedan ger den till fattiga människor.

Han gillar att möta alla slags människor och är ofta ute på skolor för att prata om etik med barn och ungdomar samtidigt som de får se och höra en ”tuff hårdrocksbasist” som aldrig använt droger.

Vidare berättar Magnus att han också jobbat med kulturella fusioner som solobasartist tillsammans med stora symfoniorkestrar. Nu har han också planer på att låta kinesisk dans möta svensk musik vilket han tycker ska bli spännande.

Shen Yun

Information och biljetter: http://www.chinesespectacular.eu

Klipp och recensioner ner från showen: http://www.youtube.com/watch?v=wUhc8A5Gmlc