Världens första GMO-äpple
En kvinna väljer äpplen i en butik i New York. Världens första GMO-äpple varken oxiderar och blir brunt. Arctic-äpplet ska börja säljas i grönsaksaffärer redan i början av 2014. (Foto: Chernin/Getty Images)


Om några månader överväger en amerikansk tillsynsmyndighet att godkänna det första genmodifierade äpplet. Den nya frukten förväntas börja säljas i butikerna redan 2014.

Arctic-äpplet, som har tagits fram av Okanagan Specialty Fruits (OSF), kommer först i sorterna Golden Delicious och Granny Smith. De kommer att följas av Fuji, Gala och andra sorter. Till skillnad från konventionella äpplen blir Arctic-äpplet inte brunt när det delas eller blir stött.

På ett väsentligt sätt ska Arctic-äpplet skilja sig från andra genmodifierade produkter. Konsumenterna ska enkelt kunna identifiera dem.

OSF vill att deras äpple ska sticka ut på marknaden.

All färsk frukt kommer att märkas med ett Arctic klistermärke och förädlade livsmedel som innehåller mer än fem procent av Arctic-äpplen ska märkas med Arctics logga. Endast pastöriserade produkter såsom juice och mos ska inte märkas.

I en serie videor som tar upp frågor om säkerhet och vetenskap, säger Okanagans ägare, Neal Carter, att Arctic-äpplen är framtagna med tanke på konsumenten. Till skillnad mot andra GMO-grödor som är utformade med egenskaper som endast gynnar bonden till exempel inbyggd skadedjursbekämpning.

Flavr Savr ett misslyckande

OSF är inte först med att prova en sådan här affärsmodell. Flavr Savr-tomaten, som introducerades 1994, var den första kommersialiserade GMO-produkten. Från början var den populär men tomaten blev aldrig lönsam. Konsumenternas oro satte 1998 stopp för produktionen av alla produkter som innehöll tomaten.

Carter förklarade att lantbrukare, återförsäljare och konsumenter alla kan tilltalas av ett äpple som inte blir brunt.


Till skillnad mot vanliga äpplen blir inte Arctic-äpplet brunt när det skalas eller delas. (Med tillstånd av Okanagan Specialty Fruits)

Till skillnad mot vanliga äpplen blir inte Arctic-äpplet brunt när det skalas eller delas. (Med tillstånd av Okanagan Specialty Fruits)

”Det här äpplet kommer att ha något för alla”, sade han.

Arctics egenskap att inte bli brunt ger löfte om att näringen i äpplet bevaras. Både C-vitamin, fenoler och antioxidanter, som annars försvinner i processen när äpplet mörknar, kan bevaras. Det kan också minska matsvinnet och spara pengar. En rikstäckande opinionsundersökning visade att en stor majoritet av äppelätare gillade idén.

”Vi ville göra något som liknade babymorotsmodellen. Vi kan stimulera äppelkonsumtionen genom något som är bekvämt och lätt att äta”, sade Carter.

Löv, antibiotika och en patogen

Laboratoriemodifiering stänger av enzymet som producerar den mörka färgen. Denna egenskap skapas av små bitar av äppelblad, ett medium som innehåller antibiotikumet kanamycin och Agrobacterium tumefaciens – en viktig växtpatogen i bioteknik på grund av dess förmåga att överföra ett definierat segment av DNA i en planta för att generera en önskad effekt.

”Alla dessa element finns i naturen och är omsorgsfullt sammanställda av forskare med massor av initialer efter deras namn”, enligt Arctic Apples webbsida.

Äpplet odlas i staten Washington och New York och med fältförsök i över ett decennium är Arctic förmodligen det mest genomforskade äpplet i historien. Men den nya frukten har redan kritiker. Cornucopia-institutet varnar då Arctics trädceller är resistenta mot vanlig antibiotika kan det bidra till antibiotikaresistens utanför odlingen.

I ett uttalande den 14 december uppmanade en miljögrupp tillsynsmyndigheten att stoppa Arctic-äpplet: ”Det finns inga bevis för att Arctic-äpplena är ofarliga och det finns verkligen anledning att misstänka att de kan vara skadliga för människor, djur och omgivande mark”.

OSF är övertygad om att deras produkt är säker och förklarade att eftersom inga resistensgener finns i frukten kan ingen sådan resistens överföras till människor.

Översatt från engelska.