Världens bästa virtual reality-rum
Världens mest realistiska virtual reality-rum har skapats vid Iowa State University. (Foto: Kevin Teske/Iowa State University)


Virtual reality blev nyligen ännu verkligare, i och med att Iowa State University till en kostnad av fem miljoner dollar uppgraderat sin virtual reality-studio C6.

C6 färdigställdes ursprungligen i juni 2006 som USA:s första sexsidiga virtual reality-rum. Rummet är tre gånger tre meter och har designats så att det omsluter användaren med levande datorgenererade bilder med 100 miljoner bildpunkter och åtta kanaler med naturtrogen ljudåtergivning.

Teknologin som C6 styrs med har nyligen uppgraderats och har nu bilder med en upplösning som är dubbelt så stor som något annat virtual reality-rum i världen. Bildpunkterna är 16 gånger fler än i den ursprungliga versionen av C6.

Den nya utrustningen består av en mängd datorer av fabrikat Hewlett-Packard med 96 grafiska processorenheter, 24 digitala projektorer från Sony, ett åttakanaligt ljudsystem och motion tracking-teknik med ultraljud.

Skillnaden mellan den ursprungliga utrustningen och den uppgraderade versionen ”är som att ta på sig glasögonen på morgonen”, säger James Oliver, chef på C6 och professor i maskinteknik i en pressrelease från Iowa State University.

Professor Oliver leder forskningsteamet som använder C6 för att utveckla ett övervakningsgränssnitt för nästa generation av obemannade fordon i den amerikanska armén.

Forskarna bygger en virtuell miljö som låter användaren se fordonen, det omgivande luftrummet, terrängen de flyger över liksom information från instrument, kameror, radar och vapensystem.

Systemet gör det möjligt för en enskild användare att kontrollera många fordon. Uppgraderingen av C6 kommer att ge projektet en skjuts framåt, enligt Oliver.

– Tanken är att nå rätt person med rätt information vid rätt tidpunkt. Man möts av en uppsjö av information och måste överföra den på ett effektivt sätt, säger han och fortsätter:

– Vi anser att detta storskaliga, realistiska gränssnitt är det enda sättet att utveckla sofistikerad övervakning. När man ser det så tror man på det.

– Denna uppgradering kommer att förbättra vår förmåga att förstärka kreativiteten och produktiviteten hos människor. Den kommer att hjälpa oss att utveckla anläggningens status som världsledande inom virtual reality.

Översatt från engelska.