Världens äldsta förening för adopterade firar 25 år i Sverige


Adopterade Koreaners Förening, AKF, firar i helgen 25 år med att stå värd för International Korean Adoptee Association, IKAA Gathering i Stockholm. 

200 adopterade från elva länder kom till Stockholm för att träffas, gå på seminarium och utbyta erfarenheter och ha kul.

Koreas ambassadör Eom Seock-jeong i Sverige inledde med att tacka AKF för att ombesörja adopterades förening och uppmanade adopterade att vara stolta över sitt Koreanska ursprung.

Jessica Polfjärd, riksdagsledamot i Moderaterna och själv adopterad från Korea, höll ett annorlunda och icke politiskt anförande genom att berätta om sin egen adoption från Korea och om hennes upplevelse av att vara adopterad i Sverige.

Hon berättar att hon hittades i en trappa i ett polishus i Seoul och bodde på ett barnhem och ett fosterhem fram tills hon kom till Sverige när hon var 9 månader gammal. Hennes koreanska namn är Zindalai Kim som betyder azalea.

Daniel Lee som är ordförande i AKF förklarar att på en ”Gathering” kan man möta likasinnade från andra länder. Det är också en plats att utöka sitt nätverk på.

Han säger även att hans vision är att det ska finnas en stark solidaritet mellan alla adopterade, vilket det inte finns idag.

– Det finns många som inte har någon kontakt alls med andra adopterade, säger Lee.

I Sverige finns det närmare 50 000 internationellt adopterade och av dem är ca 10 000 adopterade från Korea. De flesta av dem kom på slutet av 60- och under 70-talet till Sverige.

Idag har många egna familjer och barn.

Maria Wisselgren, tvåbarnsmamma från Uppsala, tycker att det är en rolig och social tillställning.

– Man kan utbyta erfarenheter med gemensamma beröringspunkter som gäller adoptionsfrågor och sådana saker, säger hon.

– Bor man i Sverige och ser asiatisk ut, då sticker man ut. Hittar man andra som ser likadana ut normaliserar man sig själv. Jag tror att det är jätteviktigt att spegla sig själv och bekräfta varandra, säger hon till Epoch Times.

Några av ämnena som avhandlades under helgen var bland annat hur man gör affärer i Korea och kulturella hinder som kan uppstå, relationer utifrån att vara vuxen och adopterad och om adopterade koreaner i Sverige, och vilka de är.

Nästa IKAA Gathering kommer att äga rum i Korea 2013.