"Variationsrikt och autentiskt", tyckte läkare
Många hade kommit för att se Shen Yuns föreställning i Stockholm den 6 april. (Foto: Roger Luo, Epoch Times)


Till Shen Yun Performing Arts föreställning på Cirkus på annandag påsk kom förlossningsläkaren Berith Tingåker som forskat på smärta, och som i sin doktorsavhandling undersökt var smärtan uppkommer under förlossningen hos den blivande modern.

En programpunkt i Shen Yuns show handlar om en familj i dagens Kina. Berith Tingåker blev först förvånad över att gruppen vågade visa inslaget. Familjen i numret blev förföljd eftersom den tränade den i Kina förbjudna meditationsmetoden Falun Dafa. Senare fick hon veta att Shen Yun, som mest består av kineser, har sin bas i USA och inte i Kina.

– Jag kunde verkligen känna pinan och fruktan när dottern blev skild från modern. Det var verkligen berörande och gripande. Den var mycket stark och kändes autentisk.

På sjukhuset delar Berith Tingåker rum med en kinesisk läkare och av den anledningen har hon blivit mer intresserad av Kina. Hon tyckte mycket om föreställningen och fann den ”mycket mycket vacker”.

– Jag tror att det är på grund av variationerna i föreställningen. Den visar så många olika sorters danser och musik och de blandas på ett bra sätt. Så man blir aldrig uttråkad. Jag trodde att det skulle vara en lång, lång balett, men det är en så fin omväxling. Och presentatörerna förklarar mycket bra före varje uppträdande vad det handlar så det blir lätt att förstå även om jag inte talar kinesiska eller vet något om den kinesiska kulturen.

Kina kallades förr för det gudomliga landet. Enligt legenden gav gudarna kulturen till människorna och kineser har under årtusendena trott på att det är himlen som styr över människorna. Shen Yun speglar denna gamla kultur och Berith Tingåker uppmärksammade detta.

– De talar ofta om förbindelsen med heligheten, om gudar. Det är väl en del av den kinesiska traditionen tror jag; förfäderna, gudarna och så vidare. Det står i motsats till dagens sekulariserade värld.

Kommande föreställningar

Torsdagen den 8 april kommer Shen Yun till Linköping, Konsert & Kongress. Därefter finns möjlighet att se uppsättningen i Oslo i Norge den 10 och 11 april. Läs mer på: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.