Varför större kan vara bättre


Jag gör ingen hemlighet av att jag tycker att mycket av samhällets hälsoinformation och råd inte bara är ovetenskapliga, utan även har kommit till med avsikten att tjäna pengar. Även om det till exempel inte har bevisats att man räddar liv genom att hålla en diet som är låg på kolesterol, så finns det fortfarande stor aptit för mat med lågt kolesterol, såsom speciellt margarin och yoghurt-drinkar.

Tandläkarbranschen fortsätter att propagera för ”fördelarna” med att tillsätta fluor i vårt dricksvatten, trots det faktum att den största undersökningen bevisade att detta bara hjälper en av sex personer, samtidigt som det orsakar tandsjukdomar för nästan varannan person. Jag skulle kunna fortsätta…

En annan stor myt som vissa är starkt hängivna att propagera för, är att om man har ett BMI-värde (är ett värde som anger förhållandet mellan vikt och längd) på 25 eller högre så löper man risk att dö. Men BMI verkar faktiskt vara värdelöst för att bedöma en persons hälsotillstånd. Bevis anger att i praktiken har BMI inget samband med risken för att få sjukdomar. En studie som publicerades i Lancet omfattade 52 länder och undersökte sambandet mellan BMI och risken för hjärtattack [1] .

Studien avslöjade att när väl andra närliggande faktorer såsom rökning och motionsvanor tas med i beräkningen, så har inte BMI någon markant inverkan på risken för hjärtattack. Vad som verkar vara långt mer viktigt än den är bukfetman. Bukfetma bedöms ofta genom att jämföra omkretsen på midjan mot omkretsen på höften. Kort och gott: ju mindre midjemått är i jämförelse med måttet på höften, desto bättre förutsättningar har man att inte drabbas av sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar.

Anledningen till att jag skriver om detta nu är för att en nyligen genomförd studie såg på sambandet mellan BMI, måttet mellan midja och höfter och dödlighet för medelålders kvinnor [2]. En anledning till att jag fastnade för denna forskning som publicerades i Achives of Internal Medicine, är för att den fokuserade på dödstal (allmänna risken för dödsfall). Genom att bedöma effekten av faktorer tillåter det oss att göra mer användbara bedömningar av möjliga hälsoeffekter av olika faktorer istället för att titta på cancer på gallblåsan eller andra ovanligheter.

I denna studie följdes ungefär 18 000 kvinnor i nio år. I överensstämmelse med tidigare forskning var ett större midjemått i jämförelse med måttet på höfterna förenat med högre risk för dödsfall. Jämfört med kvinnor med mindre midjemått i jämförelse med måttet på höfterna, hade de med störst midjemått i jämförelse med höfterna 30 procent högre risk att dö.

Men också i överensstämmelse med tidigare forskning så var ett högt BMI inte relaterat med en högre risk att dö. Inte bara det, denna studie fann även att ett högre BMI kan vara en form av livräddning. Jämfört med kvinnor med en BMI på 18,5-25 så hade de med ett BMI på 35 eller högre, 30 procents ökad risk att dö. Tänk nu på att enligt allmänna tabeller så är ett BMI på 18,5-25 klassat som ”hälsosamt”, medan personer med ett BMI över 30 klassas som feta.

Mot bakgrund av detta och andra bevis verkar BMI vara förlegat som ett användbart kroppsmått. Fast jag gissar att vissa kommer att tala sig varma för och puffa för BMI. Varför? På grund av att genom att använda BMI istället för måttet på midjan i jämförelse med höfterna, kommer fler att få uppfattningen att de behöver minska i vikt för deras hälsas skull. Detta betyder då god försäljning för mat-, diet- och läkemedelsbranscherna.

Det är inte ovanligt att jag i praktiken ser personer som är verkligt nöjda med sin vikt, men ändå har fått rådet att gå ner i vikt på grund av deras BMI. Om detta låter som något för dig, så kan du i princip ignorera rådet – du vet att du har dina egna bevis.

Referenser:

1. Yusuf S, et al. Obesity and the risk of myocardial infarction in 27,000 participants from 52 countries: a case-control study. Lancet 2005; 366(9497): 1640-9

2. Tice JA, et al. Risk factors for mortality in middle-aged women. Archives of Internal Medicine 2006; 166(22): 2469-2477

Dr. John Briffa är en i London verksam läkare, författare och skribent inom området hälsa, med intresse för näringslära och naturmedicin. Läs mer på hans webbplats .

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-12-22/49553.html