Var sjätte svensk bär fetmaanlag
Forskningen visar att konstgjorda transfetter bidrar till att öka vikten. Transfett finns bland annat i margarin och stekolja samt pajdeg, pommes frites och munkar. (Foto: AFP/Robert Sullivan)


Varför kan min kompis vräka i sig godis medan jag går upp i vikt direkt? Svar: Våra gener är inte rättvisa. Nu har brittiska forskare hittat genen med starkast koppling till fetma. Var sjätte svensk bär på anlaget.

Många av oss äter fel och för mycket och rör på oss för lite. Att fetma är ett växande hot mot den globala folkhälsan är ingen nyhet, inte heller att forskare, politiker och andra samhällsaktörer febrilt försöker hitta sätt att vända tåget.

Men inte bara livsstilen avgör om en person blir fet eller inte, även om den är viktigast. Det genetiska arvet spelar också roll. Vissa av oss är helt enkelt mer benägna än andra att lägga på hullet, allt annat lika. Brittiska forskare rapporterar i kommande nummer av vetenskapstidskriften Science att de nu har hittat den genvariant som har visat sig ha den hittills starkaste kopplingen till fetma.

Tre kilo extrafett

Den person som har haft oturen att ärva denna i dubbel uppsättning, från både far och mor, löper 70 procent större risk att bli fet än en person som bär på andra varianter av anlaget. För den som har en genetisk kopia är riskökningen 30 procent. Sambandet gäller från sjuårsåldern och uppåt.

Ungefär var sjätte vit europé ligger i den allra värsta genetiska riskzonen, enligt kartläggningen som har gjorts bland 42 000 personer från Finland och Storbritannien. De olyckligt lottade väger i genomsnitt tre kilo mer än andra i övrigt jämförbara personer, bara på grund av sin genetiska uppsättning.

Kan ge läkemedel

Boven i fråga kallas någonting så otympligt som rs9939609 och är en liten förändring i en gen som bär beteckningen FTO. Riktigt hur genvarianten gör för att öka våra fettlager vet forskarna inte, men de anser ändå – inte oväntat – att deras upptäckt är ett första viktigt steg mot att en gång i framtiden hitta effektivare läkemedel mot övervikt. Därmed hoppas man också kunna minska på följdsjukdomarna, som diabetes typ 2 och hjärt-kärlproblem.

Allmänheten är kanske mer intresserad av att veta om det finns ett enkelt sätt att ta reda på sin genetiska uppsättning i det här avseendet. Än så länge är svaret nej, men den som har fetma i familjen har sannolikt redan märkt av den saken ändå.

Studien har finansierats av forskningsinstitutet Wellcome Trust.