Vapenvila i Mali
Ledaren för militärjuntan i Mali, Amadou Sanogo, talar till supportrar på Bamakos flygplats den 29 mars i Bamako. (Foto: Issouf Sanogo/AFP/Getty Images)


Den tuaregledda rebellgrupp som har attackerat norra Mali meddelade att man infört vapenvila med regeringsstyrkorna på torsdagen, dagen efter att FN begärt det.

En talesman från den nationella rörelsen för befrielsen av Azawad (MNLA) som vill ta kontroll över sina förfäders hemland sade att de hade nått sitt mål när de tagit kontroll över ett antal städer, bland annat den gamla staden Timbuktu.

”När våra trupper nådde Douentza, som vi anser vara gränsen av Azawads land, förklarade vi att den militära offensiven var över”, sade den Paris-baserade talesmannen Moussa Ag Assarid, enligt Al Jazeera.

Det är oklart om den islamistiska gruppen Ansar Dine, som enligt uppgift stridit tillsammans med tuaregrebellerna kommer att upphöra med striderna. Ansar Dine har kopplingar till en al-Qaida filial i Nordafrika och har infört sharialagar i vissa städer.

För drygt två veckor sedan störtades Malis regering i en militärkupp ledd av kapten Amadou Sanogo, som ansåg att regeringen inte var kompetent att handskas med tuaregrebellerna i norr. Sanogo uppmanade regionala och internationella krafter att hjälpa Mali att hantera upproret men någon hjälp utifrån kom aldrig.

Istället blev det tvärtom och kuppen hjälpte rebellerna att göra ännu fler angrepp mot flera städer och nu kontrollerar de ett område som geografiskt är större än Frankrike. Al Jazeera rapporterade att tuaregarmén består av endast omkring 1000 soldater, varav flera deltog i det libyska inbördeskriget förra året.

Sanogo sade i en intervju med den franska tidningen Liberation, att ”dörren till en dialog med rebellerna är öppen, men vi kommer inte att förhandla om Malis territoriums integritet”.

Han tillade att upproret i norra Mali ”inte längre bara är ett uppror utan består av islamistiska grupper som har bosatt sig i norr”. ”Om de bara lämnas i fred och får göra som de vill kommer Afrika och världen att drabbas av konsekvenserna”, sa Sanogo.

Det västafrikanska ekonomiska blocket (Ecowas) införde ett handelsembargo mot Mali förra veckan och uppmanade landets ledare att återupprätta demokratin och upprätthålla konstitutionen.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé, en av Malis viktigaste monetära uppbackare innan kuppen, sade på torsdagen att Frankrike ”sätter hård press på rebellerna och kuppledaren för att få ett slut på krisen”, enligt ett uttalande. Han avvisade förslaget om att Frankrike skulle ingripa militärt för att stoppa upproret.

”Vi stöder alla Ecowas ansträngningar även förberedelser för en militär aktion”, sade han med hänvisning till rapporter om att medlemsländerna i blocket ska sätta sina militärer i beredskap för att ta itu med tuaregupproret om så behövs.

Mitt bland alla inbördes strider uttryckte FN:s säkerhetsråd på onsdagen sin oro över den försämrade humanitära situationen i Mali.

I ett uttalande uppmanade en tjänsteman från säkerhetsrådet, ambassadör Jeffrey DeLaurentis, alla inblandade parter ”att inom rimlig tid och under säkra former utan hinder ge tillträde till humanitärt bistånd till civilbefolkningen i nöd”.

Striderna i norr har trängt undan mer än 200 000 människor sedan januari med cirka 93 000 internflyktingar.

Rådet tillade att det finns behov av ”en ökad mobilisering av det internationella samfundet att stödja humanitära insatser” och att rapporterna om att al-Qaida var verksamma tillsammans med tuaregrebellerna var oroande.

Översatt från engelska.