Vanligt med missuppfattningar kring hur maten påverkar vår hälsa
Att äta 16 kilo apelsiner (6 gram C-vitamin) skulle kunna minska din förkylning med en halv dag, men påverkar dina njurar hårt och ökar risken att få njursten, eller gråstarr. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)


Det florerar mängder med uppfattningar på nätet kring hur våra livsmedel påverkar oss. Visste du att nötter innehåller mer kalorier än smågodis? Och tror du att energidrycker med koffein ökar din prestation under träning? Du kunde lika gärna valt en läsk.

Frågor som dessa belyste Konsumentföreningen i en undersökning genomförd av YouGov. Den ställdes till 1215 svenskar i blandade åldrar, kön och regioner. Den visar att en av de mest seglivade myterna hänger kvar – den att c-vitamintillskott lindrar vid förkylning.

– Det ser vi inte minst i försäljningen av brustabletter, men den myten kan vi avliva. För att det ska ha någon effekt måste man äta hela sex gram per dag, vilket knappast är hälsosamt i övrigt, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS i ett pressmeddelande.