Valet av republikansk presidentkandidat ännu ej avgjort
Före detta senatorn Rick Santorum, en av de republikanska presidentkandidaterna, talar till supportrar på ett valmöte i Ledgeviews bowlingbana den 25 mars, i Fond du Lac i Wisconsin. Santorum är tillbaka i valkampen efter en avgörande seger i republikanska partiets primärval i Louisiana. (Foto: Mark Hirsch / Getty Images)


Inför presidentvalet i USA den 6 november 2012 pågår just nu primärval bland republikanerna för att utse en lämplig kandidat som utmanar den nuvarande sittande presidenten, Barack Obama, för att avgöra vem som blir USA:s nästa president.

Primärvalen pågår från januari till juni. I primärvalen vinner kandidaterna ett antal delegater i de olika delstaterna i förhållande till det procentuella stödet som de vunnit. Delegaterna i sin tur utnämner sin presidentkandidat på det republikanska konventet. Vinnare blir den som fått stöd från flest delegater. 

De som finns kvar i tävlan är Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich och Ron Paul. Mitt Romney är fortfarande favorit och har vunnit flest gånger i primärvalen, följt av Rick Santorum. 

Rick Santorum vann i Louisiana och det såg lätt ut när han slog Mitt Romney med över 10 poäng i lördagens primärval men det kan vara sista gången han vinner så rejält.

Louisiana var sist ut av Djupa Söderns stater att rösta. Dessa stater representerar starkt konservativa befolkningar och Romney har haft det svårt för att bli nominerad där som presidentkandidat. 

Santorums seger kommer att ge honom ett uppsving efter en förlust i Illinois primärval förra veckan. I Louisiana fick han däremot 49 procent av rösterna mot Romneys 27 procent i vad som beskrivs som hans starkaste seger mot Romney.

Tidigare representanthusets talman Newt Gingrich kom på tredje plats med 16 procent och Texas representant Ron Paul fick 7 procent vilket gjorde att ingen av dessa två kandidater kunde komma upp till 25 procents gränsen, som krävs för att få någon av de 20 delegaterna vilka fördelas proportionellt.

”Vår kampanj gör historia”, sade Santorum i ett e-postmeddelande som kom ut strax efter att han enligt CNN beräknades vinna. ”Inte sedan Ronald Reagan 1976 har en konservativ kandidat vunnit så många stater som vi har.”

Santorum passade på att ge en känga till Romney som han har anklagat för att ha bristande grundläggande konservativa värderingar.

”Anledningen till att vår kampanj vinner stat efter stat beror på att människorna vill ha en äkta, stark konservativ ledare att tävla mot Barack Obama och inte någon som bara spelar ett konservativt spel”, sade han. 

Rick Santorum har vunnit 11 av 34 valstrider, till stor del med hjälp av evangeliska kristna och starkt konservativa väljare som det finns mycket av i sydstaterna. Santorum vann i hela Louisiana inklusive dem som uppger ekonomin som den stora frågan i valkampanjen. Ekonomin har varit Romneys starka kort medan hans religiösa övertygelse som mormon har stått i vägen för flera kristna och konservativa väljare. 

Analytiker säger att det kommer att bli svårt för Santorum att nå långt med den förnyade uppsvingen.

Sakkunniga personer spekulerade att Santorum kommer inte att vinna så många stater till och man undrar även om han vinner något i Badgerland den 3 april. 

Romney, tidigare Massachusetts guvernör, trodde i sin tur att han inte skulle lyckas bra i Louisiana och vände sin uppmärksamhet till delstaterna i nordost där han den 3 april tror sig kunna vinna och få 98 delegater på sin sida.

Han fick också ett uppsving tidigare i veckan när Floridas guvernör Jeb Bush godkände Romney och uppmanade republikanerna att ”förena sig” bakom Romneys kampanj.

Godkännandet kom samma dag som en av Romneys medhjälpare Erich Fehrnstrom beskrev Romneys kampanj vara vid en vändpunkt, men använde den olyckliga beskrivningen av den genom att säga i en intervju med CNN: ”Allt förändras. Det är nästan som en etch-a-sketch*. Man kan bara skaka upp den och starta om igen.” 

Rivalerna tog fasta på citatet för att ytterligare attackera Romney för att vända kappan efter vinden för att vinna fler väljare.

Santorum sade till sina anhängare i Louisiana att väljarna inte letar efter någon etch-a-sketch-kandidat, utan att letar efter någon som kan slå fast det de tror på i sten och håller fast vid vad de säger.

Newt Gingrich använde citatet för att lugna väljarna med att han planerade långsiktigt. ”Jag stannar i tävlan eftersom jag tror att vi borde ha en konservativ kandidat som är seriös, som har haft nationella prestationer, och som inte skriver sin politik på en etch-a-sketch och sick-sackar fram och tillbaka vilt”, sade Gingrich på CNN.

Uttalandet om etch-a-sketch har markant ökat försäljningen av ritplattan, kallad etch-a-sketch.

Mitt Romney fortsätter under tiden att samla delegater. Hans poäng är hittills 565 säkra och osäkra kontra Santorums 266, enligt RealClearPolitics.

Enligt de allra senaste uppgifterna i opinionsmätningar från CNN i USA, har Newt Gingrich och Ron Paul fått uppmaningar om att sluta med sin kampanj eftersom deras chanser att bli valda som presidentkandidat för det republikanska partiet har minskat undan för undan under resans gång.

En kandidat behöver 1 144 delegater för att vinna presidentnomineringen på det republikanska partimötet i augusti.

*Etch-a-sketch är en ritplatta där man suddar texten genom att skaka plattan.

Översatt från engelska
Republikanerna håller primärval i USA