Valentin - ett gott hjärta värt att fira med tårta
(Foto: Emil Almberg, Epoch Times)


Alla hjärtans dag, Valentin eller Sankt Valentins dag, som den också kallas firas den 14 februari. Firandet har sitt ursprung i traditioner som uppstod runt helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England.

Men vem var egentligen Valentin? Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde på 200-talet. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé.

Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter, som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med ”din Valentin”. Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka kort till varandra.

Alla hjärtans dag är en ny tradition i Sverige som bara firats de senaste årtiondena. Vi skulle antagligen inte firat dagen om inte affärsmännen uppmärksammat den. 1956 var första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag, men det var inte många som brydde sig om att köpa presenter eller blommor. Det har dock förändrats under åren och nu överraskar man gärna sin käraste med en romantisk gåva, blommor eller varför inte en hemlagad tårta.

Alla hjärtans dag-tårta

Ingredienser

1 rosa marsipanlock

1 3-delad tårtbotten

Fyllning 1

2 dl vispgrädde

100 g vit blockcholkad

Fyllning 2

2 dl vispgrädde

1 dl frysta hallon

2 msk florsocker

Fyllning 3

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Vispa all grädde och dela upp i tre skålar.

Smält chokladen över vattenbad och blanda med en av gräddskålarna.

Bred på den första tårtbotten. Lägg på andra våningen tårtbotten.

Blanda ner florsocker och frysta hallon i den andra gräddskålen. Bred denna på det andra lagret tårtbotten.

Lägg på tredje våningen tårtbotten som lock.

Fördela den sista grädden över den sista tårtbottnen och lägg på marsipanlocket.

Dekorera med hjärtan.