Våldsamma protester i Kiev
200 000 personer gav uttryck för sin frustration över att oppositionen inte har lagt fram något program trots att de demonstrerat i två månader för att regeringen avfärdade EU-avtalet efter ryska påtryckningar. (Foto: Sergei Supinsky / AFP)


Årets största demonstration i Kiev, Ukraina, urartade till våldsamma sammanstötningar mellan kravallpolis och demonstranter när de idag försökte bryta genom polisens avspärrningar i närheten av regeringsbyggnaderna.

Polisen använde påkar och tårgas för att hålla tillbaka demonstranterna som i sin tur kastade sten och fyrverkerier mot polisen.

Oppositionsledaren Vitalij, som själv blev nedsprayad med brandsläckningspulver, försökte vädja till folkmassan att inte provocera polisen, skriver dn.se.

Enligt AFP försökte
demonstranterna välta en polisbuss och satte en annan i brand.

Demonstrationen var ett svar på den nya lag om inskränkt mötesfrihet som president Viktor Janukovytj skrev under i fredags.

Syftet med lagen är att få stopp på demonstrationerna som pågått i månader i huvudstaden. Lagen gör det straffbart att blockera offentliga byggnader och förbjuder maskering av demonstranter.

Många demonstranter
hade grytor och durkslag på huvudet andra hade munskydd eller skidglasögon för att driva med den nya lagen, skriver dn.se. Enligt sverigesradio.se syntes både förbjudna hjälmar, bygghjälmar, cykelhjälmar och skidmasker i folkmassan.

De landsomfattande protesterna har skakat Ukraina sedan november då president Viktor Janukovytj plötsligt tog en paus från förhandlingarna om ett samarbets- och frihandelsavtal med EU för att istället närma sig Ryssland, skriver svt.se.