Vädjade om dansk hjälp att stoppa förföljelse och organskörd
Falun Gong-utövare från hela Europa samlades på Rådhusplatsen i Köpenhamn för att vädja om ett stopp på organkörden i Kina. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)Vitklädda kvinnor hedrade Falun Gong-utövare som dödats i förföljelsen. (Foto: Khosro Zabihi)

Vitklädda kvinnor hedrade Falun Gong-utövare som dödats i förföljelsen. (Foto: Khosro Zabihi)

Med start vid Danmarks parlament och regeringshögkvarter, Christiansborg, och mål utanför Köpenhamns kommunala maktcentrum, Rådhuset, gick flera hundra Falun Gong-utövare på lördagen ut med en vädjan. De vill ha hjälp att stoppa förföljelsen och organskörden i Kina.

Efter att ha gått genom centrala staden, ackompanjerade av såväl en västerländskt klingande marschorkester som en trupp spelande på kinesiska höfttrummor, höll Falun Gong-utövarna ett offentligt möte på den centralt belägna Rådhusplatsen, där köpenhamnare och turister fick höra bland annat den spanske advokaten Carlos Iglesias berätta om en unik lagstiftning som infördes i Spanien år 2010, vilken han hoppas att andra länder tar efter. Lagen förbjuder inte bara handel med organ om man misstänker att organen har illegalt ursprung. Den bestraffar även mottagande av organ, om det finns anledning att misstänka att organen inte donerats på laglig väg.

– Kinas kommunistregim utnyttjar luckor i lagen som gör organturismen möjlig. Vi måste hjälpas åt att täta dessa luckor.

Ett annat exempel på att det börjat vakna en politisk medvetenhet, åtminstone i vissa länder, om organstölderna i Kina är att den som söker visum till USA numera måste garantera att han/hon inte har medverkat till organstölder, berättade Man-Yan Ng, ordförande i Europeiska Falun Dafa-föreningen.

Organisationen Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) har de senaste åren undersökt vad som pågår i Kina, och försöker stoppa organskörden.

Huige Li från DAOH berättade på Rådhustorget att det finns tre grupper som utgör de största källorna för organen som används vid transplantationer i Kina. Eftersom det saknas ett fungerande organdonationssystem i landet är det i fängelser och arbetsläger de flesta organen hämtas.

Organen tas dels från dödsdömda efter att de avrättats, dels från dödsdömda som ännu inte dött.

– Det finns bekräftade uppgifter om att poliser fick order om att skjuta fångarna i höger sida av bröstet, så att de inte dog omedelbart. Sedan togs organen ur deras kroppar medan de fortfarande var i livet. Ni kan bara föreställa er vilket lidande det måste ha vållat.

– Den tredje, och största, källan är oskyldiga samvetsfångar, framför allt Falun Gong-utövare, berättar Huige Li.

Några år efter att förföljelsen av Falun Gong startade, år 1999, ökade antalet organtransplantationer i Kina från cirka 6 000 om året till cirka 10 000.

– Tillgången på organ verkade obegränsad, sade Li.

– En matchande lever kunde ordnas på en till två veckor. Det är rekord i världen, på andra håll tar det ofta flera år att få fram en lever för transplantation.

Sara Lu, kinesiska från Heilongjiangprovinsen och nu bosatt i Finland, satt i arbetsläger i två år på grund av förföljelsen av Falun Gong. Hon var nära att bli ett av organskördens alla offer.

På grund av att Sara Lu ansåg sig felaktigt fängslad, hon hade ju inte begått något brott, vägrade hon säga sitt namn till fängelsepersonalen.

– En gång tidigt på morgonen, vid två-tre-tiden, drog de ut mig från cellen till ett förhör. Förhörsledaren sade till slut att om jag inte säger mitt namn kommer jag att skickas till ett koncentrationsläger i norra Kina. När jag kom ut från arbetslägret och hörde om organstölderna insåg jag vad det handlade om.

Nu klarade sig Sara Lu ut ur både arbetslägret och förföljelsens Kina. Men hon har många bittra minnen med sig:

– Mina familjemedlemmar har fängslats tio gånger i Kina. Fem av mina närmaste vänner har dödats i förföljelsen av Falun Gong. Jag kan stå här idag och berätta om de fruktansvärda brott som pågår och ber er: Gör vad än ni kan göra för att stoppa förföljelsen i Kina!

Föföljelse och organstölder

År 1999 inledde Kinas dåvarande kommunistledare Jiang Zemin en förföljelsekampanj som syftade till att utplåna Falun Gong inom tre månader. Tillvägagångssättet var att förstöra utövarnas rykte och ekonomi liksom att förgöra dem fysiskt.
Hundratusentals har sedan dess fängslats och tusentals dödats i arbetsläger och fängelser, enligt Falun Dafa Information Center.
År 2006 kom de första rapporterna om att det pågick en blodig affärsverksamhet i Kina: organ tas från Falun Gong-utövares kroppar medan personerna fortfarande är i livet, för att användas i den statligt sanktionerade organtransplantationsverksamheten. Många av kunderna, som kan få betala flera hundratusentals kronor ur egen ficka, kommer från västländer.
Utövare av metoden gör fem stillsamma övningar och lever enligt principerna sanning, godhet, tålamod, som förklaras i boken Zhuan Falun. Grundaren Li Hongzhi började sprida metoden i Kina år 1992.