Vaclav Havel har avlidit
En bild på Vaclav Havel, Tjeckiens före detta president med texten ”Havel till slottet” en populär slogan från sammetsrevolutionen 1989 som de sörjande lämnat som minne av Havels död den 18 december 2011 (Foto: Sean Gallup/Getty Images)


Tjeckiens före detta president, dramatikern och den antikommunistiska aktivisten Vaclav Havel har dött. Han blev 75 år gammal. ”Vaclav Havel har idag lämnat oss” meddelade kort hans sekreterare Sabina Tancecova på hans webbsida i söndags.

Vaclav Havel var Tjeckiens första president i 13 år efter sammetsrevolutionen 1989.

1993 säkrade han en fredlig delning av landet till Tjeckien och Slovakien, och han ledsagade ländernas övergång till en liberal demokrati.

Denna nyhet resulterade omedelbart i hyllningar från utländska ledare världen över. USAs president Barack Obama uttryckte följande; ”Hans fredliga motstånd skakade ett imperium in i fundamentet, och visade på tomheten i den undertryckande ideologin. Han bevisade att med ett moraliskt ledarskap kommer man längre än med vapen. Han spelade en viktig roll för Sammetsrevolutionen, vilken gav hans folk frihet och har inspirerat generationer världen över till självbestämmanderätt och värdighet.”

Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrade; ”Vaclav Havel var en av vår tids största europé. Hans röst för frihet banade vägen för ett helt och fritt Europa.”

Belgiens före detta premiär minister Wilfried Martens sade att han var ”djupt ledsen” över Havels död.  Han twittrade: ”Hans arv kommer att fortsätta att inspirera pågående kamper för demokrati och frihet.”

Havel var en dramatiker som blev med sitt manifest Charta 77 galjonsfigur för Tjeckoslovakiens antikommunistiska regimkritiker. Efter att ha spelat en central roll i landets övergång från kommunism till demokrati blev han 1998 Tjeckoslovakiens första president. Fyra år senare blev han det postkommunistiska Tjeckiens första president.

Havel var i hela sitt liv en stark förespråkare för demokrati och frihet. Drygt en vecka före sin död var han värd för Dalai Lamas besök i Prag och som vanligt gick han emot protesterna från den kinesiska regimen.

Havel var mycket kritisk mot den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong. Han skrev till en utövare som utsatts för tortyr till följd av hennes trosuppfattning, för att berätta hur rörd han var över den svåra situation som den andliga rörelsen fått utstå.

”Jag känner solidaritet med er och med alla dem som på grund av sin övertygelse blir föremål för våld, förtryck och förföljelse”, skrev han i ett brev år 2002, medan han fortfarande var president.

Havel gick bort fridfullt i sömnen i sitt hem i Prag, efter en längre tids sjukdom.

Översatt från engelska.