Vaccinhärvan i Shanxi fortsätter (del 1)
Myndigheternas bristande undersökning av vaccinskandalen i Shanxi upprör många kineser. (Foto: AFP)


Efter en mycket kritiserad femton dagar lång undersökning kom det kinesiska hälsoministeriet den 6 april fram till att tolv dödsfall och mer än 100 sjukdomsfall bland barn i Shanxiprovinsen inte hade med felaktigt hanterat vaccin att göra, såsom en oberoende undersökning gjort gällande. Resultatet meddelades av den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Varken de drabbade familjerna eller den person på Shanzis centrum för sjukdomskontroll som läckte informationen till pressen fann myndigheternas slutsats acceptabel eller slutgiltig.

Den 17 mars publicerade China Economic Times en artikel baserad på vad en journalist fått fram under en sex månader lång undersökning. 36 offer och deras familjer intervjuades. Bevis på felaktig hantering av vaccin från tillverkare i Shanxi rapporterades också.

Wang Keqing var den som avslöjade det hela i sitt reportage. Han upphörde inte med efterforskningarna trots att artikeln publicerats och meddelade nyligen på sin personliga blogg: ”Fram till idag har jag detaljerad dokumentation av mer än 260 familjer som misstänker att deras barn har fallit offer för felaktigt hanterat vaccin, däribland 16 dödsfall. Bara i Shanxiprovinsen har det förekommit 151 fall varav 12 dödsfall.”

I artikeln i China Economic Times hävdas att Beijing Huawei Pharmaceutical samarbetar med hälsobyrån i Shanxi och har monopol på försäljning och distribution av vaccin. Under perioden mellan första januari 2006 och 15 oktober 2007 fäste arbetare på företaget etiketter med texten ”Enbart för Shanxis centrum för sjukdomskontroll” på vaccinpaket.

De var tvungna att arbeta i det nybyggda centret som ännu inte inspekterats och godkänts. Under den tiden utsattes vaccinet för temperaturer mellan 20 och 30 grader Celsius och stod i direkt solsken i mellan fyra och tio timmar. De levererades sedan till hela provinsen av lastbilar som hade trasig luftkonditionering.

Vaccinerna, som inte mötte kvalitetskontrollens standard, borde ha förstörts. Man inte bara underlät att förstöra dem, utan de flesta gavs till människor mellan 2006 och 2008. Några gavs till och med så sent som i mars 2009 enligt reportaget.

Efter avslöjandet erkände provinsregeringen i Shanxi den 22 mars att det provinsiella centret för sjukdomsbekämpning och vaccintillverkaren brutit mot vissa riktlinjer, men man förnekade att vaccinerna skulle vara osäkra.

Li Wenyuan, före detta chef för centret, samarbetade med vaccinproducenten. Han åtalas för att ha förskingrat 270 000 yuan från företagets garantideposition.

Chen Tao’an arbetade på centret. Det var han som berättade för Wang Keqing om härvan och han rapporterade även till myndigheterna om det tveksamma vaccinet i början av 2007. Han greps senare, blev av med sina arbetsuppgifter och fick i stället städa.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33074/