Utställningen om Raoul Wallenberg öppnar i Genève
(Foto: Karl Gabor)


Utställningen To me there’s no other choice – Raoul Wallenberg 1912-2012 invigs i Genève den 4 juli under FN:s pågående människorättssession. Raoul Wallenberg jobbade för mänskliga rättigheter och är en förebild för människor runt om i världen.

– Utställningen är en plattform för en bredare dialog kring frågor om tolerans, demokrati, mänskliga rättigheter och civilkurage, säger Anja Jahn Günther, projektledare för Raoul Wallenberg 2012 på Utrikesdepartementet och Martina Högberg, pressansvarig på Svenska institutet.

Raoul Wallenberg som skulle ha fyllt 100 år i år har uppmärksammats över hela världen och olika aktiviteter har genomförts i fler än femtio länder.

– Att utställningen öppnar
i Genève under pågående människorättssession utgör naturligtvis ett utmärkt tillfälle att framhäva Sveriges MR-engagemang, särskilt som Sverige kandiderar till en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter, säger Anja Jahn Günther.

Raoul Wallenberg föddes i Kappsta på Lidingö. Han var son till Raoul Oscar Wallenberg och Maria Sophie Wising. Modern var delvis av judisk härkomst. Raoul Wallenberg var utbildad arkitekt, arbetade som handelsman och har blivit känd som den svenske diplomaten som räddade tiotusentals judar i Budapest undan förintelsen 1944. Hans mod och gärningar används som exempel på att människor kan göra skillnad och stå upp för förföljelse och främlingsfientlighet.

Utställningen To me there’s no other choice – Raoul Wallenberg 1912-2012 invigdes den 17 januari i Budapest och har sedan dess visats på andra platser runt om i världen och gensvaret har varit stort.

– Visningen av utställningen
har omgärdats av uppskattade diskussioner och seminarier för elever och pedagoger. Vi upplever att kunskapen om Raoul Wallenbergs gärningar fått god spridning och uppmuntrat till diskussioner om mänskliga rättigheter och demokrati, säger Anja Jahn Günther.

Utställningen har producerats av Svenska institutet i ett samarbete med forum för levande historia på uppdrag av Utrikesdepartementet. Utställningen kommer att visas i Genève till och med den 31 juli och fortsätter sedan vidare till Tel Aviv, Berlin och Kanada.