Utrensning av Bo Xilais kumpaner i Chongqing har inletts
Bo Xilai den 13 mars i Peking, två dagar innan han sparkades som partisekreterare i Chongqing. Politbyråmedlemmen. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Wang Lijun satte dominobrickorna i rörelse när han flydde till USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari. Chongqingpolischefens uppenbara flyktförsök har fått Kinabevakare på helspänn, då alla tecken tyder på att en intensiv, politisk maktkamp har börjat.

Kort efter att Wang Lijun snabbt fördes till Peking av centralmyndigheter för utredning, sparkades Chongqings partisekreterare Bo Xilai. För närvarande sitter Bo i husarrest i Peking och är under utredning för anklagelser om korruption.

Wang Pengfei, mannen som hjälpte Wang Lijun med bil för att kunna fly i hemlighet till Chengdu, har också frihetsberövats för utredning, rapporterade Caixin. Än så länge har ingenting om Wang Pengfeis frihetsberövande avslöjats för Yubeidistriktets allmänna säkerhetsbyrå där han var ställföreträdande chef.

Den politiska utrensning i Chonqing fortsätter med ryktet att Xia Zeliang, partisekreterare för Nan’andistriktet i Chongqing, också är under utredning. Medier i fastlandet bekräftade den 26 mars att ryktet stämmer och Economic Observer Online säger genom lokala källor att han fördes iväg den 21 mars för brottsutredning.

En lokal journalist i Chongqing säger att Xia kände Bo Xilai väl och befordrades till partisekreterare för Nan’an i oktober 2009.

Nästa i raden var Wu Wenkang, ytterligare en ställföreträdande generalsekreterare i Chongqing som befordrades under Bo Xilais mandatperiod. Wu har också gripits och förhörs.

Wu tilldelades posten som ställföreträdande generalsekreterare för Chongqings kommunala partikommitté i januari 2008.

Frihetsberövandena av både Xia och Wu betyder problem för fler höga tjänstemän i Chongqing, framför allt de som har nära band till Bo Xilai.

Den nye partisekreteraren i Chongqing, Zhang Dejiang, sägs vara lojal till Hu Jintao och fick sig posten tilldelad direkt efter att Bo avsatts.

Rapportering av Tang Meihui

Artiklar om: Kinas politiska förändringar, finns samlade i den vänstra spalten

Artikeln på engelska.