Utredning sägs pågå mot kommunistpartiets förre säkerhetschef
Zhou Yongkang deltar i öppnandet av den Nationella folkkongressen i Folkets stora sal i Peking, 5 mars 2012. Enligt flera medier kan Zhou komma att utredas för korruption. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


Kinesiska kommunistpartiets förre säkerhetschef, Zhou Yongkang, har hamnat i ett mycket svårt läge, enligt mediarapporter från de senaste veckorna. Myndigheterna sägs vara på väg att ge sig på honom efter att ha rensat ut flera av hans underlydande. Enligt de senaste rapporterna har partiets centrala ledning satt igång en internundersökning mot honom, och han kommer kanske till och med att hamna i fängelse.

Zhous grepp om maktens officiella spakar är svagt nu, enligt Boxun, en dissidentmediasajt med bas utanför Kina. Anledningen ska vara att han ägnat sig åt saker som ”gått över den politiska gränsen” för det Kinesiska kommunistpartiet. Det sistnämnda refererar till Zhous påstådda inblandning i en komplott med Bo Xilai för att ta över makten i partiet.

Enligt Boxun har Zhou diskuterats på de senaste toppmötena inom partiet i Beidaihe, en badort där regimens högsta företrädare semestrar. ”Två möjliga planer diskuteras: Zhou återlämnar de tiotals miljarder yuan han har förskingrat från staten, eller så grips han och döms”, skrev Boxun, vars rapportering kring den här sortens konversationer är omöjliga att bekräfta.

Duowei News,
en annan kinesisk mediakanal, med bas i New York, skrev den 13 augusti att man hade hört från tre högt uppsatta partitjänstemän att Zhou satts under någon form av intern kontroll, och att Xi Jinping och medlemmar av politbyråns ständiga utskott, partiets högsta organ, och vissa pensionerade åldermän inom partiet, har kommit överens om att man ska sätta igång en omfattande utredning mot honom.

En artikel i Hongkongbaserade Apple Daily den 15 augusti talade också om denna konsensus bland tidigare och nuvarande partiledare. Förre partiledaren Jiang Zemin, Zhous nära allierade och politiske gudfader, har också intagit en mjukare hållning, eftersom Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang har  ett sådant berg av bevis mot Zhou. Bland annat handlar det om hans samverkan med Bo Xilai för att ta över makten, enligt Apple Daily.

En källa i Peking sade till Epoch Times att det faktiskt har förekommit en intern utredning av Zhou.

Zhous nätverk av underhuggare kan spåras till hans karriärväg sedan mitten av 80-talet: Han var vice minister inom petroleumindustrin, vd för China National Petroleum Corporation, minister för mark och resurser, partisekreterare i Sichuan, minister för offentlig säkerhet och chef för det politisk-rättsliga utskottet, som kontrollerar hela den inhemska säkerhetsapparaten. Dessutom har han varit medlem av politbyråns ständiga utskott.

Ett meddelande som Wikileaks läckte 2009 gjorde gällande att Zhou och hans medarbetare kontrollerar Kinas oljesektor.

I januari 2012 listade British Daily Mail Zhou Yongkang som den av de tio mäktigaste medlemmarna av Kinas korrupta elit.

När partiets disciplinkommitté ger sig på en högt uppsatt partitjänstemän går det oftast till så att man först utreder och rensar ut hans före detta underhuggare. Därefter sparkar man hans nära allierade, och slutligen ger man sig på honom själv, allt enligt en annan artikel på Duowei.

Efter att Xi tog över som partiets ledare i november förra året, greps och utreddes ett dussintal affärsmän från statligt ägda företag och partitjänstemän, de flesta från Zhous hemprovins, Sichuan, enligt Duowei.

Bland dem finns de tre tjänstemän som är de högst rankade som hittills har rensats ut i den nya partiledningens antikorruptionskampanj. Det är Sichuans förre biträdande partisekreterare, Li Chungcheng, Sichuans förre vice guvernör, Guo Yongxiang, och Hubeiprovinsens förre biträdande chef för provinsens folkkongress och tillika partisekreterare för Hubeis politisk-rättsliga utskott, Wu Yongwen. 

Wu kommer inte från Sichuan, men en källa som påstår sig vara en del av disciplinkommissionen sade till Boxun att fallet med Wus korruption har kopplingar till Zhou.

Zhous son, Zhou Bin, greps också i Chengdu av tjänstemän från centralregeringen för två månader sedan, enligt Apple Daily den 13 augusti, som citerade en källa i Sichuan.

Zhou Bin påstås vara den som har ansvaret för att hantera Zhous familjeförmögenhet, som tror uppgå till flera miljarder dollar, enligt Want China Times. Han utreddes för att han enligt utsago hade fört ut pengar ur landet illegalt.

Analytiker menar dock att vad som ligger bakom den här serien gripanden i Sichuan är Zhou Yongkang, ”tigern” som partiets ledning vill fälla.

I februari fördömde Pu Zhiqiang, en människorättsadvokat i Peking, helt öppet Zhou på sin mikroblogg. Han kallade honom för ett ”gift” i samhället och en ”folkförrädare som har skapat enorma katastrofer för landet.” Pu drabbades inte av den förväntade pressen från myndigheterna.

Nyhetskommentatorn Ren Baiming sade att Zhou är ”djupt hatad av folket”.

”Xi och Li har
folkets stöd för att göra sig av med Zhou. Det här är en stor fördel för Xi och Li”, sade Ren till New Tang Dynasty Television.

Tidigare har medlemmar av politbyråns ständiga utskott varit i stort sett oåtkomliga, och partiets disciplinära organ har normalt inte utrett dem.

Enligt en artikel från Hongkongbaserade Frontline i juni så har Xi Jinping och Li Keqiang tagit bort förbudet mot att straffa medlemmar av det ständiga utskottet, och sagt att utredningar mot nuvarande eller tidigare medlemmar är befogade om man har solid bevisning.

Under de senaste dagarna har flera kinesiska utlandsmedier förutspått att Zhou kan komma att bli den första medlemmen av det ständiga utskottet, partiets yttersta elit, som blir föremål för en brottsutredning. Det vore första gången på 16 år som något sådant händer.

Översatt från engelska