Utbrott av hand- fot- och munsjuka i nordöstra Kina
En tvååring undersöks för misstänkta symptom på sjukdomen. (Foto: Getty Images)


Ett tiotal barn har enligt utsago dött i ett utbrott av hand- fot- och munsjuka i staden Gongzhuling i Jilinprovinsen i nordöstra Kina. Uppgifterna kommer från en boende på orten, men den lokala regimen har inte slagit larm, trots den allvarliga situationen.

Sjukdomen började spridas i Gongzhuling i augusti efter att kinesisk media rapporterat om ett utbrott i centrala och östra Kina i maj, samt i den angränsande provinsen Heilongjiang i juni

En lokalinvånare som vill förbli anonym sade till Epoch Times att många stora daghem meddelade att de stängt på obestämd tid och sedan öppnade igen ett par dagar efter att semestern var slut. Många av de smittade barnen har skickats till sjukhus i den närbelägna staden Changchun eftersom de lokala sjukhusen är fulla.

En annan person från orten meddelade att personal från den lokala smittskyddsbyrån varnat för hur allvarligt utbrottet var och sade att omkring tio barn dött av sjukdomen.

En reporter från Epoch Times ringde till den kommunala hälsobyrån i Gongzhuling. En kvinnlig anställd bekräftade tre dödsfall och att 730 personer är intagna på sjukhus med sjukdomen enligt den information hon hade just då.

– Vädret i augusti är mycket varmt och befolkningen reser mycket, så sjukdomen har spridit sig ganska snabbt, sade hon, och tillade att byrån beordrat alla daghem att stänga.

Ingen officiell rapport om utbrottet kunde dock hittas på regimens officiella hemsida och lokal media rapporterar inte heller om det enligt lokalinvånare.

Enligt vissa lokala källor har även sjukhuset rapporterat en del av fallen som ”herpangina” i stället för hand- fot- och munsjuka. Man misstänker att detta skett efter press från regimen att dölja antalet offer.

En person från trakten sade att nästan alla barn hade samma symptom; först hög feber, sedan rodnad och infektion i gommen, följt av röda utslag på fingrar och fötter.

Vissa föräldrar klagade även på att de lokala lågstadieskolorna inte satt några förebyggande åtgärder i verket. Till exempel äter fortfarande alla elever lunch tillsammans.

– Personligen tycker jag att lågstadieskolorna borde stängas, med tanke på hur allvarlig situationen är och att flera barn har dött, sade en förälder.

Läs gärna originalartikeln på kinesiska

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21650/