Utbrott av ebola i Kongo


Ett utbrott av det dödliga ebolaviruset har i helgen krävt nio personers liv i Kongo, säger landets hälsominister.

Dödsfallen är enligt WHO bland de 11 ”sannolika eller bekräftade” fallen av den ovanliga blödarfebern i staden Isiro, rapporterar AFP.

Ett antal läkare från Läkare utan gränser och USA:s center för förebyggande och kontroll av sjukdomar har behandlat människor med sjukdomen, vilken i 50-90 procent av alla fall är dödlig. Viruset, vilket fått sitt namn efter en flod i Kongo, orsakar allvarliga blödningar och förs vidare via fåglar och apor.

I juli utbröt ebola i Uganda och dödade 16 personer. Enligt Läkare utan gränser är viruset av en annan stam än det som nu brutit ut i Kongo, rapporterar Reuters.

– Vi kan inte se en direkt länk mellan de två epidemierna. Jag tror att det bara är ett olyckligt sammanträffande, säger Anja de Weggheleire från Läkare utan gränser till nyhetsbyrån.

Myndigheter i Uganda sade i förra veckan att de har isolerat och fått bukt på utbrottet, vilket ska hindra det från att spridas vidare.

De Weggheleire säger emellertid att Kongo eventuellt inte kan hantera situationen helt eftersom ”Isiro är en plats med många kopplingar, vilket kan göra det svårt att isolera viruset.

Översatt från engelska