USA stoppar mjölkprodukter från Kina
Det "Vita kaningodiset" från Kina har nu bekräftats innehålla mjölkpulver innehållande melamin och säljs inte längre i USA. (Foto: AFP)


USA:s regering har beslutat att stoppa all import av mjölk och mjölkrelaterade produkter från Kina. Beslutet som fattades den 12 november kommer nästan två månader efter att mjölkskandalen i Kina blev ett faktum för omvärlden. Över 53 000 barn insjuknade och fyra dog på grund av melamin i mjölkprodukter i Kina. 

Enligt Food and Drug Administration (FDA) har man hittat melamin i ett stort antal produkter importerade från Kina. 

FDA säger att denna viktiga åtgärd vidtogs för att ”skydda hälsan hos amerikanska konsumenter”.

– Våra tester har upptäckt melamin eller motsvarigheter till melamin i en mängd matprodukter tillverkade i Kina som innehåller mjölk eller har mjölkrelaterade ingredienser, sade Mike Herndon, pressansvarig för FDA.

FDA säger att man listar över 50 olika produkter som sannolikt är kontaminerade av melamin och cyanursyra. Cyanursyra, som bildar en giftig sammansättning när den blandas med melamin, har också upptäckts i flera produkter som exempelvis bakverk, drycker, godis och barnmat. 

De affekterade produkterna kommer att beslagtas i tullen tills att de gått igenom tester i ett tredjepartslaboratorium. 

– Det är ett steg i rätt riktning, men det tog dem två månader för att komma fram till detta, sade Tony Corbo, en lobbyist för Food and Water Watch, en nationell konsumentförening med säte i Washington DC.

Melamin i mjölkprodukter har upptäckts i fler än 13 länder i Asien, Europa, USA och Kanada. FDA har fått uppgifter från utländska regeringar i flera länder att ett stort antal produkter är melaminkontaminerade. 

Några av dessa produkter är till exempel vanlig mjölk, mjölkpulver, frysta desserter, yoghurt, kex, kakor, choklad och drycker. Alla dessa produkter som FDA fått alarm om kommer ursprungligen från Kina.