USA stationerar obemannade övervakningsflygplan i Niger
En amerikansk obemannad drönare beväpnad med en missil står på Kandahars militärflygplats i Afghanistan. (Foto: Massoud Hossaini/AFP/Getty Image)


Det västafrikanska landet Niger har beviljat USA tillåtelse att använda obemannade övervakningsflygplan, så kallade drönare, för att få mer information om islamistiska soldater i norra Mali.

”Niger har gett grönt ljus till att acceptera övervakning med drönare på sitt territorium för att förbättra insamlingen av underrättelser om islamistiska rörelser” uppgav en ledande regeringskälla till Reuters på onsdagen.

De obemannade flygplanen ska stationeras på en bas i Agadez, som ligger nära norra Mali, Algeriet och Libyen, tillade källan. Drönarna skulle också kunna användas för att samla underrättelseinformation i hela norra Afrika.

Enligt Al Jazeera finns drönare stationerade i andra afrikanska länder också. I Burkina Faso, Marocko, Senegal, Uganda och Djibouti. Men USA:s enda permanenta bas för drönare ligger i republiken Djibouti beläget intill Etiopien, Eritrea och Somalia.

På basen i Niger kommer det även att finnas amerikanska trupper som en del av en övergripande övervakning i regionen, rapporterade CNN.

George Little, talesman för det amerikanska försvarsdepartementet, sade att det ännu inte definierats vilken roll soldaterna kommer att ha i Niger.

En amerikansk källa
berättade för The New York Times att detta är direkt relaterat till uppdraget i Mali men att det även kan ge Africom en mer varaktig närvaro vad gäller underrättelse, övervakning och spaning.

Nigers ambassadör i USA, Marman Sidikou, bekräftade att drönarna ska vara stationerade i hans land men att de kommer att vara obeväpnade.

I närheten av Mali, i Maghreb finns en utlöpare av den globala terroristorganistionen al-Qaida stationerad. Det har varit centrum under förra årets övertagande av stora delar av norra Mali. För två veckor sedan sände Frankrike trupper och stridsflygplan till området för att driva bort de islamistiska rebellerna från Mali.

Strax innan den franska
interventionen, den 10 januari, sade Nigers president Mahamadou Issoufou till The Times att ”det som händer i norra Mali är ett stort bekymmer för oss eftersom samma sak kan hända oss.”

Robert Densmore, amerikansk flygofficer som har givit ut försvarsrapporten berättade för Al Jazeera att folket i Nordafrika troligen hellre väljer att ha drönare i sitt land än hotet från al-Qaida och deras länkade organisationer. 

”Många nordafrikaner tycker att hotet från al-Qaida är värre idag än vad de tyckte för ett år sedan, sade Densmore.

Översatt från engelska.