USA redo att slå till mot Syrien
Kvinnliga syriska rebeller protesterar mot kemisk vapenattack i staden Aleppo i norra Syrien den 23 augusti 2013. Många barn var bland offren. (Foto: AFP/Salah -al-Ashkar)


USA:s försvarsminister Chuck Hagel säger att USA är redo att slå till mot Syrien så snart president Barack Obama ger order.

Enligt nyhetsbyrån AP sade Hagel att ”för mig blir det mer och mer klart att regeringen bär ansvaret för kemvapenattacken”, men Obamaadministrationen väntar på underrättelseinformation som fastställer vem som låg bakom attacken.    

Den amerikanska utrikesministern John Kerry gav på måndagen ett uttalande där han säger att det är ganska klart att kemiska vapen använts och att regimen ligger bakom attacken.

USA har för närvarande fyra krigsfartyg och flera flygplan i regionen.

Storbritanniens premiärministern David Cameron har beslutat kallat in sina parlamentsledamöter under sommaruppehållet för att diskutera och rösta om hur man ska svara på den misstänkta kemvapenattacken i Syrien. Mötet är planerat att hållas på torsdag.

Frankrikes president François Hollande säger också att de inte kommer att backa från sitt ansvar och att det inte råder någon tvekan om att Assad-regimen är ansvarig.

Även arabförbundet säger i ett uttalande att de lägger skulden för attacken på regimen. 

FN:s roll och en eventuell militär aktion under annan flagg är en högaktuell fråga runt om i världen. Syriens grannland Turkiet har sagt att de är redo att gå med i en gemensam militär koalition utan FN-flagg om man inte kan nå konsensus i säkerhetsrådet, uppger Svt. 

Ryssland varnade återigen mot ett militärt ingripande i en kommuniké på tisdagen.

”Försök att gå förbi säkerhetsrådet för att än en gång skapa konstgjorda grundlösa ursäkter för militär inblandning i regionen för med sig mer lidande i Syrien och katastrofala följder för andra länder i Mellanöstern och Nordafrika”, heter det i en kommuniké från ryska UD, rapporterar AFP, enligt Svt.