USA oroas av hemligt kinesiskt test av överljudsmissil
Konstnärlig framställning av amerikanska Darpas överljudsfordon HTV-2. Även Kina forskar på överljudsvapen. (Foto: Darpa)


Den kinesiska regimen har genomfört ett andra test av sin överljudsmissil, enligt den amerikanska tidningen Washington Free Beacon, som citerade icke namngivna källor inom den amerikanska staten.

Det rör sig om en så kallad HGV, Hypersonic Glide Vehicle, som har namnet Wu-14. Den är en del av Kinas försök att utveckla vapen som kan nå USA med kärnvapenstridsspetsar.

Testet ska enligt Free Beacon ha ägt rum den 7 augusti i västra Kina. Kina utförde sitt förra test i januari, vilket också senare bekräftades av flera officiella källor, bland annat det kinesiska försvarsministeriet.

Kina är inte ensamt om att forska på missiler som kan flyga snabbare än ljudet. USA, Indien och Ryssland bedriver också forskning på missilsystem som kan färdas mellan Mach 5 och Mach 10, alltså uppemot eller till och med över 10 000 km/h. En sådan missil skulle kunna nå vilken plats som helst på jorden inom en halvtimme.

Medlemmar av det amerikanska representanthusets militärkommitté uttryckte oro över Kinas forskning på det här området den 13 januari. På en presskonferens sade de: "Medan upprepade nedskärningar inom försvaret har slagit undan benen för det amerikanska teknikövertaget, så strävar Kina och andra konkurrentländer efter militär paritet med USA; i vissa fall, som det här, tycks de till och med gå om oss."

"Asien-Stillahavsområdet håller snabbt på att bli en krutdurk," sade de. "Att tillåta länder som inte delar vår respekt för fria och öppna handelsvägar att få ett strategiskt övertag över USA och dess allierade gör bara att vi närmar oss det ögonblick då stubinen tänds."

Efter Kinas förra test beviljade den amerikanska kongressen i maj över 70 miljoner dollar till Pentagons forskningsprogram kring överljudsmissiler.