USA och Kina är som ett gift par enligt Kinas vice premiärminister
Kinas vice premiärminister Wang Yang vid en presskonferens i Peking. Han ledde årets strategiska och ekonomiska dialog mellan USA och Kina, som hölls i Washington den 10 och 11 juli. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Under sitt öppningstal för den årliga strategiska och ekonomiska dialogen mellan USA och Kina ansträngde sig den kinesiske vice premiärministern Wang Yang troligen lite för hårt att vara rolig.

”Kinesisk-amerikanska förbindelser är som ett gift par. Vi bor på samma planet; du finns i mig och jag finns i dig. Vi grälar och har olika uppfattningar men vi måste anstränga oss mer för att förstå varandra, stärka vårt ömsesidiga förtroende och odla våra gemensamma levnadsförhållanden”, sade Wang enligt det kinesiska statliga mediaspråkröret Xinhua.

”Vi kan inte skiljas som Wendi Deng och Rupert Murdoch. Priset skulle bli för högt”, sade Wang, med en hänvisning till den mycket uppmärksammade skilsmässan mellan mediemogulen Murdoch och hans kinesiska fru sedan 14 år tillbaka.

Det årliga mötet mellan de två ländernas höga representanter har som mål att tackla en rad olika frågor kring förhållandet mellan USA och Kina. Årets möte ägde rum i Washington den 10 och 11 juli, där USA representerades av finansminister Jack Lew och utrikesminister John Kerry, medan Kina representerades av Wang Yang och Yang Jiechi, en högt uppsatt tjänsteman inom statsrådet.

Wang sade även i sitt inledningstal att Kina ville behålla sitt ”grundläggande system”. ”När det gäller åsikter som kan påverka vårt grundläggande system eller skada våra nationella intressen så är vi som USA. Oavsett vad det är för en dialog så kan vi aldrig acceptera detta och kommer att hålla fast vid vår grundläggande linje”, sade Wang enligt kinesiska medier.

Kinakommentatorn Wen Zhao, som bor i Kanada, sade att Wangs kommentarer betyder att Kina inte kommer att acceptera påtryckningar från det internationella samfundet om att förbättra människorättssituationen i landet, och inte heller acceptera kraven på demokrati och politiska reformer.

– ”Det grundläggande systemet” syftar på den så kallade ”demokratiska diktaturen”, som helt enkelt är en enpartidiktatur maskerad till socialism. ”Nationella intressen” innebär att det främsta intresset är att det Kinesiska kommunistpartiet är den enda ledaren och den som kontrollerar allting, sade Wen.

Wangs kommentarer utgör en kontrast till hans rykte som reformvän. Han är en av fyra vice premiärministrar, och är känd för att ha genomfört flera liberala ekonomiska och sociala åtgärder under sin tid som partichef i Guangdongprovinsen. Till exempel tillät han ickestatliga grupper i Guangdong att registrera sig utan att vara sponsrade av något statligt organ. Wang fick också beröm för hur han hanterade protesterna i byn Wukan 2011, som slutade med att byborna valde en ny byrepresentant till partiet.

Wang övergav dock senare sina reformförsök och började slå ner på lokala medier och människorättsgrupper. Hökar inom partiet har också attackerat Wang för hans förment mer liberala politik, något som han nu tycks avlägsna sig från allt mer.

Översatt från engelska