USA hotar med hårda tag i Somalia
En demonstrant i Los Angeles, USA tänder ljus mot beskedet om fler trupper till Irak. (Foto: AFP/ David McNew/Getty Images)


USA kommer att vidta ”kraftfulla åtgärder” för att hindra ”islamiska terrorister” att stärka sin ställning i Somalia, säger en av amerikanska utrikesdepartementets högsta chefer.

USA:s biträdande utrikesminister med ansvar för afrikanska frågor, Jendayi Frazer, sade i ett senatsförhör på tisdagen att terrorister med anknytning till al-Qaida misstänks försöka utnyttja Somalia som bas för sin verksamhet på Afrikas horn.

-Vi avser därför att vidta kraftfulla åtgärder för att hindra terroristerna att få en tillflyktsort i Somalia samt att planera och operera från Somalia, sade hon.

USA stöder den krigsherrebaserade provisoriska somaliska regeringen som före årsskiftet med etiopisk hjälp drev bort den islamistiska milis som skapat viss stabilitet i landet. Regeringen har stora problem med att etablera kontroll över Somalia och i huvudstaden Mogadishu förekommer regelbundet skottlossning. På tisdagen slog en granat ned i närheten av presidentpalatset. I förra veckan dödades minst åtta människor när en skur av granater avfyrades mot stadens södra utkanter.

En rörelse som kallar sig Islamiska motståndsstyrkorna i Somalia har utropat ett gerillakrig mot övergångsregeringen och dess etiopiska allierade.