Upprörd Obama uppmanar till skärpta vapenlagar efter masskjutning
President Barack Obama talar till det amerikanska folket efter den femtonde masskjutningen under hans presidenttid, 1 oktober 2015. (Foto: Mark Wilson /Getty Images)


Under torsdagen inträffade ännu en masskjutning på en amerikansk skola. En upprörd president Obama kritiserade senare i ett tal vapenlobbyn och den majoritet av lagstiftare i landet som motsätter sig skärpningar av vapenlagarna.

På torsdagen stod USA:s president Barack Obama inför den femtonde masskjutningen under sin presidenttid. I det lilla samhället Roseburg i Oregon gick en beväpnad 26-årig man in i en skola och sköt ihjäl tio och skadade 20 personer enligt preliminära siffror, rapporterar CNN.

– Vi kan göra något åt det, vi kan faktiskt göra något åt det, men då måste vi ändra våra vapenlagar, sade en påtagligt upprörd Obama i ett tal efter händelsen.

Obama konstaterade att masskjutningar på något sätt blivit rutin i Amerika, och att detta inte kommer att ändras om inte vapenlagarna ändras. Han sade att det är ett politiskt val amerikanerna gör, att låta detta hända med några månaders mellanrum. USA är det enda utvecklade landet i världen där masskjutningar inträffar så här ofta.

Obama har ofta rasat över kongressens vägran att införa skärpta vapenlagar, särskilt efter skjutningarna på en skola i Newtown i Connecticut 2012, då 20 förskolebarn och sju vuxna dödades. Men igår lät han mest uppgiven över att sådana här fruktansvärda händelser inte har manat Washingtons politiska etablissemang till handling.

I talet uppmanade Obama medierna att jämföra hur många amerikaner som dör i terroristattacker med hur många som dödas av vapen, underförstått att den inhemska vapenvåldet är ett mycket större hot.

Demokraternas ledande presidentkandidat, Hilary Clinton, kräver också skärpt vapenkontroll, och sade att ”det är bortom mitt förstånd att dessa massmord sker igen och igen och igen”, skriver AP.

Vapenlobbyn i USA är väldigt stark. Bland annat finns det mycket inflytelserika National Rifle Association (NRA), som med pengar och lobbyverksamhet lyckats förhindra alla försök till skärpningar av vapenlagarna att nå fram till omröstning i kongressen.