Upplopp allt vanligare i Hainanprovinsen


Det har blivit allt vanligare med upplopp i Hainanprovinsen i Kina. Myndigheterna har skickat tusentals poliser till området för att kontrollera situationen.

Den 23 mars brände personer från staden Gan ner regeringsbyggnader och polisens gränsbevakningsstation. Den 25 mars inträffade ännu ett upplopp i staden, vilket resulterade i minst ett dödsfall och flera skador.

Experter har påpekat att det ökande antalet konflikter mellan vanliga kinesiska medborgare och korrumperade myndighetsföreträdare har lett till ett ökande antal demonstrationer mot regimen. Dessa demonstrationer eskalerar ofta till rena upplopp. De lokala myndigheterna skickar alltid polis för att slå ner upploppen, men skyller sedan regelmässigt upploppen på ”fientliga krafter från utlandet”.

Officiell kinesisk media rapporterade att upploppen den 23 mars orsakades av att slagsmål brutit ut mellan studenter från två olika städer, och deras föräldrar gick till lokalregeringen och bad om hjälp.

Det lät då så här:

”Den 23 mars, runt 19.00, började lokalinvånare med dolda motiv att vandalisera och sätta eld på stadens regeringsbyggnader. Elden förstörde fyra regeringskontor och ett myndighetsfordon och dokument brändes också. Strax därefter sprang byborna tvärs över gatan och vandaliserade polisens gränsbevakningsstation. Fyra av polisens sovsalar stacks i brand och dokument förstördes. Flera andra fordon, inklusive en polisbil, en beslagtagen bil och tio motorcyklar slogs sönder och brändes.”

Enligt Hongkongmedia inträffade en annan incident precis efter upploppen den 23. Den 25 mars, runt 12.30, bröt ett stort slagsmål ut mellan tusentals personer från två olika byar. Slagsmålet resulterade i ett dödsfall och många skador. En lastbil stacks också i brand. Efter ungefär 20 minuter kom polis till platsen och stoppade slagsmålet.

Vid en presskonferens den 26 mars sade Hainanprovinsens chef för allmänna säkerhetsbyrån, Jia Dongjun, att man hade skickat tusentals poliser till Gan, där upploppen ägt rum, och att situationen nu var under kontroll.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14412/