Upplev en utställning om 300-årig teaterteknik
Besökare Drottningsholms utställning får här möjlighet att testa att skapa olika ljud. Åskmaskin...


Planerar du att göra en dagsutflykt för att uppleva en historisk miljö så gör ett besök till Drottningholm och besök utställningen ”Bakom kulisserna”. Drottningholm ligger cirka 12 kilometer väster om Stockholm. Vill du samtidigt njuta av en båttur, kan du kliva ombord på ett av fartygen som tar dig till Drottningholm. De avgår från Stadshusbron.

Just nu pågår utställningen, ”Bakom kulisserna” i Hertig Carls paviljong, intill Drottningholms slottsteater. På första våningen har du teatermuseet och på andra våningen hittar du utställningen. Det är fri entré dit.

Där kan du få pröva på att få åskan att dåna, vinden att vina, vågor att rulla med mera. Du kommer att lära dig mer om scenmaskineri och teaterteknik från det antika Grekland fram till och med 1700-talet.

Den här teatertekniken används fortfarande på Drottningholms slottsteater. Under en föreställning kan det krävas upp till 30 scenarbetare, för att bland annat sätta igång scenmaskineriet, byta ut scenkulisser, eftersom allt drivs för hand. Alla dessa ljud och rörelser som skapas under en föreställning, gör teatern nästan till ett levande väsen.

Utställningen ingår i ett projekt, European Route of Historic Theatres, som initierats av Perspectiv – föreningen för historiska teatrar i Europa, och stöds av EU:s kulturprogram.

Efter besöket på utställningen, gå gärna över grusplanet och därefter på den guidade visningen på teatern för att uppleva en 1700-talsteater. Du köper entrébiljetten i teatermuseet. Rundturen tar ca 30 minuter, och kanske blir du en av dem, som får gå bakom scenen och sätta igång vinden eller få åskan att dåna.

Utställningen ”Bakom kulisserna” pågår till och med 30 september, 2008.


...vindmaskin...

…vindmaskin…


... och vattenfallsmaskin. (Foto: Anne Hakosalo)

… och vattenfallsmaskin. (Foto: Anne Hakosalo)