Uppgörelse på gång om EU:s dataskyddsregler
EU:s nya dataskyddsregler öppnar för att enskilda länder kan kräva målsmans tillstånd för 16-åringar som vill använda sociala medier. (Foto: Fredrik Sandberg / TT-arkivbild)


Möjlighet att höja åldersgränsen för olika sociala medier, tuffare krav på företagens databehandling och rätt att bli glömd på internet ingår i EU:s nya dataskyddsregler som efter flera års sega förhandlingar nu i princip nått en uppgörelse.

Nästan fyra år efter att förslaget lades i januari 2012 nådde slutförhandlingarna mellan EU-parlamentet och EU-länderna i mål under natten mot onsdagen.

”Medborgare och företag kommer att tjäna på tydliga regler som är anpassade till den digitala eran, som ger starkt skydd och samtidigt skapar möjligheter”, kommenterar EU:s justitiekommissionär Vera Jourova i ett uttalande.

FAKTA: EU:s dataskydd
EU-kommissionen lade redan i januari 2012 fram sitt förslag till en ny dataskyddsförordning och ett nytt dataskyddsdirektiv för att modernisera de gamla reglerna från 1995.
De nya reglerna innehåller bland annat ”rätten att bli bortglömd” – att få uppgifter raderade från internet.
EU-parlamentet enades om sin syn på förslaget redan på våren 2014, medan medlemsstaterna kom överens först i somras. Därefter har kompromissförhandlingar pågått i hopp om att nå en definitiv uppgörelse före årsskiftet. Detaljerna i slutkompromissen är ännu inte helt kända, men ska röstas om i berört EU-parlamentsutskott under torsdagsmorgonen.

De nya reglerna fastslår bland annat rätten att få uppgifter raderade på internet och avgör vilka uppgifter som får föras vidare från företag och myndigheter. I reglerna ingår även att EU-länderna själva får avgöra var man vill sätta gränsen för när – mellan 13 och 16 år – det krävs målsmans tillstånd vid användning av sociala medier som Facebook eller Instagram.

Sistnämnda regel ogillas av såväl branschen som barnrättsorganisationer som hade velat se lättare respektive hårdare krav.

Detaljerna i uppgörelsen var ännu vid lunchtid på onsdagen inte offentliggjorda.

En omröstning om ett definitivt klartecken väntas i EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter under torsdagen.