Unknown - bra film för thrillerälskare


  • Titel: Unknown
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: Storbritannien/Tyskland/Frankrike/Kanada/Japan/USA
  • Regi: Jaume Collet-Serra Medverkande: Liam Neeson, Diane Kruger, Bruno Ganz, January Jones, Aidan Quinn, Frank Langella m fl.
  • Biopremiär: 110617

På senare år har vi sett uppkomsten av vad som skulle kunna kallas euro-action, som kännetecknas av att de utspelas i Europa, har en något lägre budget än sina amerikanska motsvarigheter, men som fortfarande har med ett par halvkända namn i rollistan. Neeson blev populär hos actionfantasterna när han var med i ”Taken” (Pierre Morel, Frankrike/USA/Storbritannien, 2008) häromåret, som även den är en euroaction. Tempot i ”Unknown” är lite långsammare, men den är icke desto mindre spännande.

Filmen handlar om bioteknikern Martin Harris (Neeson), som anländer till Berlin med sin fru för att hålla ett tal på en konferens. När han glömmer en väska på flygplatsen och är tvungen att återvända för att hämta den, hamnar han i en bilolycka. När han vaknar ur en koma ett par dagar senare, verkar det som att någon har stulit hans identitet. När han söker upp sin fru, verkar hon inte känna igen honom. Dessutom är det en annan man som hävdar att han är Martin Harris. Frustrerat försöker han bevisa sin identitet, trots att allt talar för att han är förvirrad till följd av hjärnskakningen han fick under olyckan. Snart börjar han dock förstå att allt inte är som det verkar vara.

De flesta brukar ta det lite lugnare när de blir äldre. Liam Neeson (f. 1952) bevisar dock att gammal är äldst när han återigen åtar sig en fysiskt utmanande roll. Många skulle nog säga att Jason Statham (f. 1967) är det hetaste brittiska namnet på actionhimlen just nu (om man bortser från Daniel Craig i Bondfilmerna), med filmer som ”Transporter” (Louis Leterrier&Corey Yuan, Frankrike/USA, 2002) och ”Crank” (Mark Neveldine&Brian Taylor, USA, 2006) under bältet. Men jag tycker faktiskt Neeson är strået vassare.

I ”Unknown” är han dessutom uppbackad av en superb ensemble av skådespelare. Diane Kruger spelar en hårdkokt illegal invandrare som är en av hans få allierade i hans desperata situation. Hans enda andra allierade är Jürgen, som spelas av den tyska skådespelaren Bruno Ganz, som nog är mest känd för sitt hyllade porträtterande av Hitler i ”Undergången” (”Der Untergang”, Oliver Hirschbiegel, Tyskland/Italien/Österrike, 2004). Jürgen är en spion av den gamla skolan, som trots sin dåliga hälsa inte ska räknas ut i första taget. Frank Langella dyker upp i en mindre roll som en riktigt ruggig figur.

Handlingen för tankarna till Hitchcocks filmer, som ofta handlade om vanliga människor som hamnade mitt i storslagna konspirationer. Det bästa exemplet på detta är ”I sista minuten” (”North by Northwest”, USA, 1959), som jag för övrigt rekommenderar varmt. Det är ganska ambitiöst att försöka spela i samma liga som Hitchcock. Och även om Collet-Serra kanske inte har samma skärpa som Hitchcock, kan man inte heller säga att han misslyckas helt. Enda problemet är att, eftersom filmens fokus ligger på Neesons karaktär, finns det inte så mycket tid över för att förklara vad som egentligen lett till att Harris hamnat i sin prekära situation. Detta leder till att vi får bakgrundshistorien berättat för oss i snabba fragmentariska tillbakablickar. Man skulle i och för sig kunna argumentera för att detta är ett effektivt berättargrepp. Men personligen uppskattar jag ett klart berättarspråk. Men det är ju bara jag. Det är en bra film för alla thriller-älskare hur som helst.