Unik stridskonstuppvisning i Bayu
Tang Lixian slår sig själv i huvudet flera gånger med en tre kilos järnstång. (Foto: Epoch Times Arkiv)


Stridskonsten i Bayu i sydöstra Kina går långt tillbaka i tiden och har djupa rötter bland befolkningen. Många invånare kan uppvisa unika stridskonsttekniker.

Den 14 mars hölls Bayu Martial Arts Masters Gathering i Chongqing City, och publiken imponerades av olika specialtekniker som mästarna visade upp.

Människokroppen står emot slag

Tang Lixian, 87 år gammal och pensionerad från sitt jobb på Chongqings lokaltrafik, demonstrerade tekniken ”människokroppen står emot slag”. Han bar en silvervit träningsdräkt av siden och såg mycket energisk ut för sin ålder.

Han bugade för publiken och gjorde ett tiotal armhävningar för att värma upp. Så hukade han sig snabbt ner och koncentrerade sig på att cirkulera qi i kroppen. ”Jag vill att en ung, stark man kommer upp på scenen och slår till mig!” ropade han.

Påhejad av publiken kom en ung man i svart kostym upp på scenen. Tang sade åt honom att slappna av och göra sitt bästa. Den unge mannen knöt nävarna och började slå Tang i magen medan denne räknade slagen. Efter fem slag stod Tang fortfarande upp och hade knappt rört sig.

Publiken applåderade Tang entusiastiskt. Den unge mannen som sade att han varit polis förut skakade på händerna som om han hade ont i dem.


 Mao Xiheng kapar tre keramikskålar på mitten på bara några sekunder. (Foto: Epoch Times Arkiv)

Mao Xiheng kapar tre keramikskålar på mitten på bara några sekunder. (Foto: Epoch Times Arkiv)

Lite senare demonstrerade Tang sin ”skallningsteknik”. Han tog fram en meterlång järnstång och svingade den mot sitt huvud. En ung flicka i publiken blev rädd och blundade – Tang var ju trots allt ingen ungdom! Den tre kilo tunga stången träffade hans huvud flera gånger med ett tungt ljud, ”Dang! Dang! Dang!”.

Att kapa keramikskålar med ett finger

Mao Xiheng var näste man på scenen. Fastän han var i sextioårsådern såg han bara ut som 40 och verkade kraftfull. Mao är uppväxt i en familj där man utövar stridskonst och började själv träna när han var tolv. Många års träning har gjort honom till en mästare på ”hård-qigong”.

Detta var första gången Mao deltog i stridskonstuppvisningen. Han demonstrerade tekniken ”att kapa keramikskålar med ett finger”. Assistenterna placerade tre keramikskålar bredvid honom. Han plockade upp en skål, högg till den med sitt högra pekfinger och fortsatte snabbt till nästa. De tre skålarna kapades på mitten och föll till marken. Allt hände så fort att reportrarna inte hann med att ta bilder.

Senare demonstrerade Mao tekniken ”två fingrar genom en trästav”. Hans tummar lindades ihop med koppartråd, och sedan körde han båda händerna rakt igenom en trästav. Publiken var förbluffad. Efteråt förklarade Maos son för publiken att det var en stridskonstteknik som kallas ”benkrympning”.


 Jian Shoubin står på ägg utan att knäcka dem. (Foto: Epoch Times)

Jian Shoubin står på ägg utan att knäcka dem. (Foto: Epoch Times)

Klyva stenar med bara händerna

Den siste som framträdde var den 43-årige Jian Shoubin, lärjunge til Tang Lixian. Han var kort men mycket muskulös. Tre knytnävsstora stenar placerades på en bänk. Jian flyttade sitt qi och med ett högt rop klöv han snabbt och enkelt de tre stenarna. Han fick kraftiga applåder.

Senare demonstrerade Jian en teknik som kallas att ”flyta”. Två tegelstenar med två ägg liggande på varje stod på scenen. Jian klev långsamt upp på äggen och hukade sig ner. Inget av äggen knäcktes. Medan han stod på äggen plockade han upp två hinkar med vatten och höll dem rakt ut från kroppen. Äggen höll fortfarande.

Qi, Qigong och Hårdqigong:

Enligt traditionell kinesisk vetenskap och läkekonst är qi (uttalas chi) ett slags energi som förekommer och cirkulerar naturligt i all materia, inklusive människokroppen. Att reglera och flytta runt denna kraft är en del av det som kallas qigong. Inom kinesisk stridskonst utövar man ofta så kallad ”hård-qigong” där man kan mobilisera och flytta qi till olika kroppsdelar så de blir mycket hårda och starka, och man kan stå emot kraftigt fysiskt våld utan att skadas, eller krossa mycket hårda material med oskyddade kroppsdelar. Inom annan qigong försöker man i stället tömma kroppen på qi och fylla på med qi från universum för att rena kroppen.

Originalartikal på kinesiska.” target=”_blank”>engelska av Aron Lamm.