UNHCR kritiserar populism och främlingfientlighet
En flykting som utsatts för tårgas och pepparsprej vid den ungerska gränsen. UNHCR kritiserar nu den främlingsfientliga tonen i många länder under den pågående flyktingkrisen. (Foto: Christopher Furlong /Getty Images)


Den största faran för flyktingar kommer från populistisk politik och en förgiftad offentlig debatt. Det skapar ett klimat av rädsla som oansvariga medier underblåser i sin rapportering, sade UNHCR:s biträdande högkommissarie Volker Türk i ett tal i Geneve i torsdags.

Han menar också att det brister i politiskt och moraliskt ledarskap vilket leder till främlingsfientlighet och rasism.

– I vissa länder runt om i världen har det skett en ökning av främlingsfientlighet, hatpropaganda, spridning av rädsla och provocerande uttalanden, både inom politiken och i det civila samhället, sade Türk.

Flyktingarna behöver stöd av de länder som tar emot dem, och banden till det nya landet behöver stärkas. Detta kan förbättra den sociala sammanhållningen med värdlandet. Det bidrar till att bevara mångfalden och främjar en fredlig samexistens människor emellan.

Asylinstitutionen måste fortfarande vara ett livräddande, opolitiskt och fundamentalt humanitärt skydd.

– Vi måste se till vår medmänsklighet, historia och heliga traditioner och skydda människor som flyr från konflikter och förföljelse och komma ihåg att det var för sådana här tider som skyddet av flyktingar skapades, sade Türk.

Att bygga staket och använda restriktioner för att avskräcka människor på flykt, fösa över dem till grannländer och tvinga dem att ta andra vägar kommer aldrig att bli en lösning. Sådana åtgärder leder bara till att människor som inte har något kvar att förlora tar ännu större risker för att komma vidare i hopp om att komma till en säker plats, menar han.