Ungdomar manar till protest i Egypten via sociala medier
Egyptiska demonstranter skriker slagord med krav på att president Hosni Mubarak drivs bort, under en protest i Kairo den 26 januari, på andra dagen av regeringsfientliga demonstrationer (Foto: Mohammed Abed/AFP/Getty Images)


Tusentals egyptiska demonstranter fortsatte att översvämma gatorna i städerna Kairo, Suez och Alexandria på onsdagen den 26 januari, med krav på att president Mubarak ska bort från landet, och krav på politiska reformer, trots varningar från den egyptiska regeringen att den kommer att stoppa demonstrationerna.

Tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid började polisen skjuta gummikulor och tårgas in bland de protesterande, och försökte skingra massorna.

Medan aktivisterna säger att det inte finns någon specifik grupp bakom rörelsen så utgörs demonstranterna främst av unga aktivister som efter den lyckade kuppen nyligen i Tunisien har blivit inspirerade att involvera sig mer i politiken.

Efter kuppen i Tunisien som ledde till att den förre diktatorn Zine Abidine Ben Ali störtades, har unga egyptier varit särskilt aktiva på Facebook och Twitter, och organiserat egyptier till att fira Polisdagen med att gå ut på gatorna och delta i ”Vredesdagen”. De protesterande uppmanar till att president Mubarak följer efter Ben Ali till exilen i Saudiarabien.

Ett annat socialt medium som katalyserar protesterna är den Facebook-grupp som kallas ”Vi är alla Khalid Saeed”, en hänsyftning till den person som slogs ihjäl av polisen i Alexandria i juni i fjol.

Mängder av egyptier har ändrat sina profilbilder och satt in bilder på den tunisiska flaggan över den röda delen av den egyptiska flaggan för att illustrera att deras mål är politisk reform.


Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i Kairo, inför ett massivt polisuppbåd, i en protest inspirerad av Tunisiens folkuppror. (Mohammed Abed / AFP / Getty Images)

Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i Kairo, inför ett massivt polisuppbåd, i en protest inspirerad av Tunisiens folkuppror. (Mohammed Abed / AFP / Getty Images)

Twitter, Facebook och alla Googles tjänster, inklusive Gmail, Youtube, Blogspot och Gtalk, vilka tidigare inte var tillgängliga på telecomnätverken ADSL, EtiSalat och Vodafone har åter aktiverats, rapporterar aktivister i Egypten.

Enligt information som cirkulerar bland demonstranterna har två av dem dött hittills i Suez, och en polis dödades i Kairo. Det finns rapporter om massarresteringar.

Facebook-användare har uppmanat människor som bor i området Tahrir i Kairo, där protesterna äger rum, att ta bort alla säkerhetsinställningar på deras trådlösa internet för att ge demonstranterna tillgång till internet och hjälpa dem att snabbt kunna informera om utvecklingen.

Trots mediarapporter om att Facebook och Twitter har blockerats av den egyptiska regeringen har de protesterande kunnat komma in på sociala mediasidor via proxyservrar, samt kunnat kommunicera via SMS-meddelanden.

Snabbmatsrestaurangskedjor bjuder de protesterande på mat och en del frivilliga kommer med vatten och filtar. Avsikten tycks vara att stanna ute på gatorna tills det kommer ett svar från regeringen.

Enligt studenterna har deras avsikt varit att hålla en fredlig protest, men det har kommit fram uppgifter om att poliser som infiltrerat deras grupp har provocerat fram våld. Grupper på plats har också rapporterat om att ”Det Muslimska brödraskapet” har anslutit sig till demonstrationerna och också uppviglat till våld.

Aktivister använder Twitter och andra sociala nätverk till att kalla till stora protester över hela landet på fredag efter middagsbönen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50011/