Unga kvinnor i Peking säljer sina ägg på svarta marknaden
Kinesiska "äggmäklare" letar efter unga kvinnor, minst 172 cm långa, med vackra drag och ljus hy. Extra pengar betalas för studenter vid toppuniversitet. (Skärmdump från cnhubei.com)


Kinesiska äggmäklare letar efter kvinnor som är minst 172 cm långa, med vackra drag och ljus hy. De ska ha flera olika fritidsintressen, en trevlig personlighet och vara vid god hälsa. Extra pengar ges till studenter från de prestigefyllda Peking- och Tsinghuauniversiteten. Ögonlock med veck (av den typ som man vanligen associerar med västerlänningar) föredras.

Beijing News beskrev ett möte som nyligen ägde rum mellan personal från äggagenturen, deras kunder och tänkbara donatorer på ett kafé i en hotellfoajé.

Unga kvinnor från prestigefyllda skolor satt i en soffa, medan kunder, mestadels par, satt i närheten. De undersökte varje kvinna noggrannt, noterade hur deras ögonlock såg ut och ställde frågor via agenten (kunder och donatorer får inte tala direkt med varandra) om kvinnornas längd, blodgrupp och firitdsintressen.

Vid ett tillfälle gick en kvinnlig kund i skinnjacka med en dyr märkesväska i handen fram till de unga kvinnorna och valde en.

Trots att de hela är illegalt så har agenturer som betalar stora pengar för kvinnors ägg blivit vanliga på internet i Kina. Den 3 augusti postade någon på Renren, en kinesisk version av facebook, att man var mycket intresserad av äggdonatorer. Längd, ögonlock och andra krav angavs. Betalningen var 30 000 yuan (ungefär samma i svensk valuta).

”Personer som inte studerar vid Peking University eller Tsinghua University göre sig icke besvär,” stod det i annonsen.

Sunshine Surrogacy Network I Peking hävdar att man ”hjälper infertila familjer över hela landet och kvinnliga studenter med ekonomiska problem”. En anställd sade till Epoch Times att äggdonatorerna måste genomgå en fullständig läkarundersökning och vara mellan 22 och 26 år gamla. Huvudsakligen riktar man in sig på universitetsstudenter.

En anställd vid Mary Surrogacy Center sade till Epoch Times att deras äggdonatorer huvudsakligen är högskolestudenter.

– Ju bättre universitet de studerar vid desto mer pengar är deras ägg värda.

En person som gick under pseudonymen Wang Chao, och som har har arbetat vid en ägg- och surrogatagentur i åtta år, sade till Beijing News att normalt sett betalar vanliga kunder till hans agentur mellan 50 000 och 100 000 yuan, medan äggdonatorn bara får omkring 5 000 yuan som kompensation.

Eftersom det är illegalt måste man även muta läkare, sköterskor och annan personal.

– Jag har hört att läkare som arbetar med detta kan tjäna upp till ett par miljoner om året, sade Wang.

Agenturer kallar äggdonatorerna för ”frivilliga” och kallar betalningen för ett ”bidrag till kost”. Enligt artikeln skrivs inga kontrakt.

Wang hävdar att det finns ett par hundra agenturer på det kinesiska fastlandet som sysslar med äggdonationer och surrogatmödraskap, och att de har uppskattningsvis 10 000 anställda. Enligt honom är över tio procent av Kinas kvinnor infertila, så det finns stor efterfrågan på ägg.

– Men att få lagliga äggdonationer i Kina är nästan omöjligt.

Li Qing är 20 år och studerar på universitet i Peking. Hon donerade ägg via en agentur i början av 2010. Efter att hon gått igenom läkarundersökningen fick hon under åtta dagar en daglig injektion för att stimulera äggen. Därefter skördades äggen. Li fick sitt ”kostbidrag” efter proceduren. Hon sade att hon inte ville att någon i hennes närhet skulle veta vad hon gjort, och att hon inte visste vem som fått hennes ägg.

Översatt från engelska