"Underbart att se den traditionella kinesiska kulturen"
Lottie Joyce och Staffen Zacher var mycket nöjda med DPA:s föreställning tisdag den 10 mars i Århus. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Divine Performing Arts inspirerade publiken på Musikhuset i Århus, Danmark, på deras andra och sista föreställningskväll. Den präglades av en hjärtlig stämning och kvällen avslutades med stående ovationer.

Lottie Joyce, psykolog och sambon Staffen Zacher, ingenjör och multimediagrafiker från  Århus, sade under pausen av kvällens show att Århus brukar kallas för ”Smilets by” och att folket här är kända för sin vänlighet.

De är båda mycket intresserade av traditionell kineisk kultur och uppskattade DPA:s show väldigt mycket.

-Jag tycker den var fantastisk, koreografin var helt enkelt underbar och alla danser och rörelser var fantastiska. Jag var mycket imponerad av danserna. Koordineringen var också perfekt; elegant och koordinerad, sade Joyce.

 Staffen Zacher sade att han är intresserad av den andliga vägen och medvetenheten hos folket i det forna Kina.

 – Jag tycker om taichi och qigong, och tränade kampsport i min ungdom, berättar Staffen Zacher.

Om föreställningen sade han:

– Det var en häpnadsväckande och färgstark föreställning. Bakgrundprojektionen som användes i showen var mycket vacker, man kunde se hur blommorna slog ut i blom. Det var mycket välgjort och mycket, mycket vackert.

Divine Performing Arts visar den femtusen år gamla kinesiska kulturen, med början från den gule kejsarens tid. Staffen Zacher anser att den gamla kulturen inte syns i Kina idag.

– Det är bra att länka samman det dagliga livet i Kina med den mycket, mycket gamla kulturen och det är också något som jag inte tror man kan se i Kina idag. Det som föreställningen handlar om, det är utanför Kina, och det är mycket ledsamt, sade Staffen Zacher. Och tillägger:

– Om de levde på det viset i Kina idag, som de (DPA) visar i föreställningen skulle de vara mycket mer balanserade.


Ensemblen tog farväl av en uppskattande publik. (Foto: Epoch Times)

Ensemblen tog farväl av en uppskattande publik. (Foto: Epoch Times)

Lottie Joyce tror dock inte att kineserna har glömt sin gamla kultur. 

– Jag tycker att kvällens show visar några av de mycket gamla tradtitionerna hos den kinesiska kulturen, vilket kanske fortfarande lever och existerar i Kina. Jag anser att på det viset som allting är sammankopplat genom det kollektiva sinnet – jag tror att den här delen finns fortfarande i Kina.  Men den är gömd, i deras sinnen, inte tillåten att uttryckas. Det är min förståelse, sade Lottie Joyce.

Både Staffen Zacher och Lottie Joyce var mycket glada över att få chansen att se DPA: s show här i Danmark.

– När man går och ser den här showen, ser man så många vackra saker som kommer från den gamla kinesiska kulturen som har varit gömda och mycket förtryckta under de senaste 60 till 70 åren. Det är så underbart att kunna se den här (utanför Kina) eftersom vi inte kan se den annars. Man kan inte se dessa föreställningar i Kina, jag tror inte det, sade Zacher asvlutningsvis.

 

Epoch Times är stolt sponsor av Divine Performing Arts 2009 World Tour. För mer information besök:

Läs om showen som nu går vidare till Norge, Oslo den 14 mars, Stockholm den 18 mars och Linköping den 20 – 21 mars på svenska hemsidan: