Ukrainas ex-president varnar för kommunismen
Leonid Kravchuk (mitten), Epoch Times reporter Olena Balakina och Mstislav Taras, rådgivare till guvernören i Ivano-Frankivskregionen. (Foto: Epoch Times)


Sedan boken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” publicerades av Epoch Times 2004 har miljontals människor ändrat sin syn på kommunismen.

Boken blottlägger själva kärnan i ideologin hos världens största kommunistiska parti, det kinesiska kommunistpartiet.

Väldigt många kineser har fått en helt ny bild av sitt lands historia efter att de läst boken. Enligt www.tuidang.org hade 160 800 000 kineser begärt sitt utträde ur partiet, ungdomsförbundet och unga pionjärer den 25 mars 2014. Tuidang betyder ungefär ”lämna partiet” och är en organisation som hjälper kineser att lämna partiet.

Efter att landet blev oberoende blev Leonid Kravchuk Ukrainas första president. Han rekommenderar alla ukrainare att läsa boken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”.

– ‘Nio kommentarer om kommunistpartiet’ gjorde stort intryck på mig. Fakta som beskrivs i boken har Kina som exempel, men man kan se rötterna från Ryssland. I Kina har det blivit till en så förvriden natur, både ideologiskt och politiskt, att det inte går ihop med mänsklighet. Det är helt obegripligt att folk kan komma under ett sådant inflytande, och kan skapa saker som inte ens ett odjur skulle göra, sade den tidigare ukrainske presidenten som fortsatte:

– Istället för att tala om hur dåligt Ukrainas kommunistparti och Sovjetunionens kommunistparti är, behöver man bara publicera den här boken. De som läser den kommer att förstå. Influenserna från kommunismen är troligtvis fortfarande starka här. De vill inte att deras ideologiska, politiska och psykologiska natur ska blottläggas. En sådan natur banar med nödvändighet vägen för diktatur och kaos. Den är helt laglöst och skapar både psykisk och fysisk press på människorna.

– Som jag ser det är det en viktig bok för Ukraina. I vår historia finns både förföljelse, svältkatastrofen Holodomor (1932-1933) och Gulag som med en försiktig uppskattning tagit nio miljoner människors liv. Det har sammanställts en lista med efternamnen på offren för massvälten Holdomor. Den listan räknar till fyra miljoner människor och den kompletteras fortfarande.

”Nio kommentarer om kommunistpartiet” baserar sig på vittnesmål från folk som har överlevt kommunistpartiets förföljelse.

Berättelserna avslöjar kommunismens ideologi och hur den har förvrängt sinnet på miljontals människor över hela världen.

Leonid Kravchuk har flera gånger tidigare offentligt rekommenderat ”Nio kommentarer” till journalister och politiker.

Översatt från ukrainska Epoch Times.