Ukraina har återtagit Slovjansk
Ukrainska trupper kör en bepansrad personalbärare (APC) den 5 juli, med den ukrainska flaggan genom ett fält av solrosor mot Nikolajevka, en liten östliga ukrainsk stad nära Slovjansk. Staden Nikolajevka togs tillbaka av ukrainska soldater för två dagar sedan. Regeringsstyrkorna hissade den ukrainska flaggan den 5 juni över Slovjansk, de pro-ryska rebellernas viktigaste fäste. (Foto: Genya Savilov /AFP/ Getty Images)


Ukrainska styrkor återtog under lördagen staden Slovjansk i östra delen av Ukraina. Efter en natts strider hade de jagat bort de pro-ryska rebellerna och president Porosjenko beordrade att Ukrainas flagga hissades över staden.

Den i torsdags nytillträdde försvarsministern Valery Heletey verkade säker i sin rapportering till Ukrainas president Petro Poroshenko.

"Din order att befria Slovjansk från (separatistiska) rebeller har genomförts”, skrev han på presidentens hemsida, enligt Reuters.

Heletey sade också att den ukrainska flaggan hade hissats över den viktigaste administrationsbyggnaden i Slovjansk.

Rebellerna som flydde från staden Slovjansk lovade dock att omgruppera någon annanstans och fortsätta kampen, rapporterar AP.

Slovjansk, en stad som haft cirka 130 000 invånare, föll till rebellerna den 6 april och blev ett starkt fäste för pro-ryska separatister. Där finns också en av Ukrainas största vapendepåer.

Separatisterna förlorade en stridsvagn och ett annat bepansrat fordon när de försökte bryta igenom den ukrainska linjen, vilket fick dem att fly från Slovjansk till Kramatorsk, skriver The Guardian.

Aleksandr Borodai, en ledare för den självutnämnda folkrepubliken Donetsk, sade enligt The Guardian: "På grund av fiendens överväldigande numeriska överlägsenhet har våra män tvingats överge sina positioner”.

Ukraina, som har förlorat fler än 200 soldater sedan konflikten inleddes, har fokuserat mycket av sin militära styrka i och runtomkring Slovjansk. Staden har övergivits av ungefär hälften av invånarna sedan striderna bröt ut, och stora delar har varken vatten eller elektricitet.

Andrei Purgin från den separatistiska folkrepubliken Donetsk berättade för AP att rebellerna har evakuerat, men hävdade att arméns intåg hade lämnat staden "i ruiner."

"Över hundra milismän har dödats de senaste tre dagarna," sade Viktor, en 35-årig invånare som hade ett sår efter granatsplitter i benet. "Stämningen är mycket dålig. Det verkar som vi har förlorat kriget och Ryssland har inte haft någon brådska att hjälpa till”.

Alexei, en annan invånare i staden, som inte ville uppge sitt efternamn av rädsla för repressalier, berättade för AP per telefon att han hörde bomber hela natten. När bombningarna slutade tidigt på morgonen, lämnade han sitt hus och såg att alla rebellernas vägspärrar hade övergivits. Han sade att det fanns en del skador på byggnader i centrum av staden, men till största delen hade resten av staden lämnats orörd.

Erövringen av Slovjansk är en stor seger för den ukrainska armén, som ofta har verkat otillräcklig i den flera månader långa kampen mot rebellerna. På torsdagen utsåg Porosjenko Ukrainas tredje försvarsminister sedan den tidigare presidentens avgång i februari.

Porosjenko sade på fredagen att han var redo att föra en ny omgång samtal med representanter från Ukraina, Ryssland och rebellerna. Men med rebellerna i gungning efter lördagens attack, är det oklart om förhandlingarna kan bli av.