Ukraina gick till val idag
En ström av människor väntar på sin tur att få rösta fram en president i en vallokal i Kiev, Ukraina. (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)


Efter en lång tid av oro gick ett splittrat Ukraina på söndagen till vallokalerna. Det vill säga de vallokaler som var öppna. I östra Ukraina är valdeltagandet litet. Nyhetsbyrån AP skriver att den regionala administrationen i Donetsk säger att endast 426 av 2 430 vallokaler i området var öppna. I Luhansk fanns inga tillgängliga vallokaler.

Invånarna på Krim kan inte delta i valet sedan Ryssland annekterade halvön. De som har behållit sitt ukrainska medborgarskap kan åka till Ukraina och rösta.

Med ett troligt bortfall på omkring 15 procent av befolkningen blir det en senare fråga hur man ska hantera det faktum att det sannolikt inte kommer att finnas något valresultat från de två regioner där oroligheterna varit störst. Det finns också en fråga om Ryssland kommer att acceptera valet. SVT skriver att enligt Rysslands president Vladimir Putin beror allt på om ”alla medborgares” intressen tillvaratas i valet. Det kan alltså bli en tolkningsfråga.

BBC skriver att
Putin på fredagen sagt att han kommer att respektera utgången av valet och är beredd att arbeta med vem som än vinner valet.

Förhandstippad vinnare är den stormrike oligarken Petro Porosjenko. Opinionsmätningar visar att han vinner stort över de övriga kandidaterna. Det troliga är dock att han inte får någon egen majoritet och då blir det en ny valomgång i juni.

”Chokladkungen” Porosjenko är den ende oligark som från början var på opinionens sida mot den avsatte president Janukovytj. Han har lovat en hård linje mot separatister men även talat om att decentralisera styret i Ukraina och ge regionerna mer att säga till om.

”Jag är övertygad om att det här valet till slut kommer att bringa fred i Ukraina”, sade Porosjenko när han lämnat sin röst i vallokalen i Kiev, skriver BBC.

Oligarker är mäktiga industri- och finansmän som oftast blivit rika i samband med Sovjetunionens sönderfall. Protesterna på Majdantorget som startade oroligheterna i Ukraina handlade mycket om att få bort den gamla politiska klassen och oligarkerna. Så om Porosjenko vinner har man misslyckats i den frågan.

Den fängslade och sedan frigivna politikern Julia Tymosjenko sågs ett tag som möjlig president men hennes opinionssiffror är bara 10 – 15 procent.

Ett tjugotal människor har dödats i stridigheter de senaste dagarna, skriver BBC.