U-137:s ryske kaptenens kavaj till salu
Rysk u-båt dock ej samma som i artikeln.(Foto:AFP/Alexander Zemlianichenko)


När svenska folket vaknade på morgonen den 27 oktober 1981 fick de en chock. I Sveriges södra skärgård satt en rysk ubåt, U-137, på grund.

Men en svensk person Bert Karlsson, var glad, för det är en man som kan göra allting till affärer.

Efter skandalen med U-137 hamnade ubåten på ryssarnas begäran åter i Ryssland, egentligen i Sovjet som det hette på den tiden. Nio år senare hade Bert Karlsson köpt u-båten och fraktat den till Sverige.

När den anlände till Göteborg sågades den upp i fyra delar och fraktades via Göta Kanal inåt landet. Lastbilar tog över frakten den sista biten till Skara Sommarland där den monterades ihop.

Dessutom anställde Bert Karlsson den ryske u-båtskaptenen den sommaren som värd för att visa besökare runt på u-båten. Han hade på sig en kavaj med medaljer, det var samma kavaj som när ubåten gick på grund. Denna kavaj, med medaljer och lite ryska pengar i ena fickan, ska nu säljas på Internet på en auktion.

Genom sitt innehållsrika liv har Bert Karlsson samlat många saker och dessa vill han nu minska genom att lägga ut en del av dem på Internet-auktion, därför finns kavajen där för den hugade.