Tyskland undersöker nytt misstänkt fall av spionage för USA
Den amerikanska flaggan syns utanför USA:s ambassad den 7 juli 2014 i Berlin, Tyskland. (Foto: Adam Berry / Getty Images)


Tyska myndigheter undersöker det andra spionerifallet som involverar USA, enligt rapporter. För en vecka sedan grep den tyska polisen en tysk anställd vid den tyska underrättelsetjänsten BND. Han misstänks ha sålt dokument till amerikanska CIA.

Federala åklagare sade på onsdagen, enligt nyhetsbyrån AP, att polisen stormade fastigheter i Berlinområdet på "initial misstanke om aktivitet för underrättelsetjänst." De har inte angett vilken underrättelsetjänst som är inblandad, men sade att de inte hade gjort något gripande.

Den dagliga tyska tidningen Süddeutsche Zeitung har rapporterat, utan att namnge källor, att mannen som utreds arbetade i "det militära området" och är misstänkt för spioneri för USA, rapporterar AP.

Gripandet förra veckan var av en misstänkt dubbelagent, en 31-årig anställd hos Tysklands utländska underrättelsetjänst, BND. Mannen hade enligt uppgifter sålt mer än 200 dokument till CIA, och även erbjudit sina tjänster till Ryssland, skriver The Guardian.

Angela Merkel – vars mobiltelefon i det förflutna avlyssnats av NSA – sade, enligt The Guardian: att det påstådda dubbelagentfallet, om det stämmer, skulle vara "en klar motsättning till vad jag anser vara ett förtroendefullt samarbete mellan myndigheter och partners".

Den amerikanske ambassadören i Berlin, John B Emerson, besökte det tyska utrikesdepartementet för andra gången sedan i fredags, möjligen på egen begäran, enligt rapport från den nationella nyhetsbyrån DPA.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, sade till tidningen att "det skulle vara mest oroande om spioneriet glatt fortsatte medan vi tittar på NSA:s avlyssningsverksamhet och har inrättat en kommitté i parlamentet", skriver The Guardian.

Ambassadör John B. Emerson var vid ministeriet på onsdagen för ett möte med en hög tjänsteman, sade en tysk tjänsteman till AP. Han talade på villkor av anonymitet, då han inte var behörig att diskutera ärendet offentligt. Det var inte omedelbart klart om Emerson tillkallades och om diskussionen inblandade det nya fallet.