Tyskland slår ner på den kinesiska regimens spionage
En anställd vid Kinas konsulat i Rio de Janeiro, Brasilien, filmar från ett fönster en demonstration framför konsulatet den 26 mars 2008. Ett fall med spioneri bara några veckor innan förbundskansler Angela Merkels planerade besök i Kina kan hota de bilaterala relationerna mellan Berlin och Peking, sade tyska nyhetsmagasinet Spiegel Online i en artikel den 26 juni. (Foto: Antonio Scorza / AFP / Getty Images)


Ett fall av spionage, bara några veckor innan förbundskansler Angela Merkels planerade besök i Kina, kan hota de bilaterala relationerna mellan Berlin och Peking, sade det tyska nyhetsmagasinet Spiegel Online i en artikel den 26 juni. Några dagar tidigare fick den Kinesiska underrättelsetjänstens aktiviteter stor uppmärksamhet i en rapport gjord av Tysklands inrikesministerium.

Tysklands federala åklagarmyndighet undersöker två högt uppsatta kinesiska tjänstemän efter anklagelser om spioneri, och saken skulle kunna försvåra Angela Merkels kommande besök i Kina.

Enligt uppgift från Spiegel utreder federala åklagare två kineser som är anklagade för spioneri mot Falun Gong-utövare i Tyskland. En av de åtalade sägs inneha positionen kinesisk viceminister och tjänstgöra som chef för ”610-byrån”, en utomrättslig gren av Kinas kommunistparti med uppgift att verkställa kommunistpartiets direktiv att bekämpa Falun Gongs meditationsrörelse över hela världen.

Spiegels rapport nämnde även ett annat fall, där en diplomat vid det kinesiska konsulatet i München beordrades lämna Tyskland i december 2009 efter att ha spionerat på tyska uigursamfundet.

Bara några dagar innan Spiegels artikel från den 21 juni, utfärdade Tysklands Inrikesministerium 2009-års Rapport om grundlagsskydd, vilken tar upp terrorism och hot om spionage mot landet.

I rapporten ägnas flera sidor åt den kinesiska underrättelsetjänstens spionageverksamhet, med beskrivning av hur man metodiskt samlar information, inte bara om politiska, industriella och militära objekt, utan även om grupper som den kinesiska regimen anser vara ett hot mot dess styre.

Ett avsnitt i rapporten kallas ”Kampen mot de fem gifterna”. Rapporten beskriver hur den kinesiska regimen förtalar grupper av människor som den anser vara den största faran för dess eget styre och kallar dessa för ”de fem gifterna”.

”Drabbade är framförallt dem som Kina misstänker för separatism: uigurer och tibetaner, liksom utövare av meditationsrörelsen Falun Gong. Utöver dessa ser Kinas kommunistparti också medlemmar av demokratirörelsen och förespråkare för ett självständigt Taiwan som fiender till staten,” konstateras i rapporten.

Enligt Falun Gongs källor är 610-byrån ett utomrättsligt, Gestapo-liknande organ som bildades den 10 juni 1999 under ledning av den förre kinesiske ledaren Jiang Zemin, särskilt för att förfölja Falun Gong-utövare.

En nyligen publicerad Clearwisdom-rapport (en webbplats som drivs av Falun Gong-utövare som rapporterar fall av förföljelse) berättar om myndighetens användning av extrem tortyr. Förutom slag mot ansiktet och kroppen med tunga föremål, är några av de vanligaste tortyrmetoderna som 610-byråns personal använder sömnbrist i flera dagar och veckor, chocker mot känsliga kroppsdelar med upp till sex högspänningsbatonger samtidigt, borttagning av fingernaglar, etc.

Förutom tortyr skickar 610-agenter Falun Gong-utövare direkt till arbetsläger, fångläger och hjärntvätt, där de kan hållas inlåsta i tre år utan domstolsprövning eller annan prövning, trots att sådan prövning garanteras det kinesiska folket enligt kinesisk lag.

Hao Fengjun, en före detta 610-tjänsteman i staden Tianjin, flydde till Australien 2005 eftersom han inte längre ville delta i misshandeln av Falun Gong-utövare. I februari 2004 placerades Hao i isoleringscell i 30 dagar efter att ha kallat partiets anti-Falun Gong-propaganda för ”lögner”.

Den före detta 610-tjänstemannen sade att fastän många av hans kollegor ogillar 610-byråns arbete så är många andra snabba att utnyttja 610-byråns belöningssystem.

– Det fanns människor som arbetade mycket hårt eftersom ju fler Falun Gong-utövare de arresterade, desto mer bonus skulle de få, sade Hao.

Ännu mer lukrativt än att arrestera utövare i Kina är att samla underrättelser om utländska utövare Grundläggande information om utövarnas privatliv, om de bedöms som värdefulla, kan vanligtvis ge så mycket som 50 000 yuan (ca 50 000 kronor).

Genom ett system med informatörer som annars lever normala liv utomlands, bygger 610-byrån upp hela profiler över  olika utländska grupper och organisationer.

Hao säger att han ”personligen fått underrättelser om Falun Gong-utövare i Australien, USA och Kanada”, så detaljerad att de avslöjade var människorna arbetade och vilka aktiviteter de deltog i.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38233/