Tyfon hotar kemisk fabrik i Dalian - tusentals flyr
En kinesisk man ser på de höga vågorna vid kusten i Qingdao i Shandongprovinsen, Kina, den 8 augusti 2011. Tyfonen Muifa har rört sig norrut och dränkt stora delar av provinsen. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Den våldsamma tyfonen Muifa nådde i måndags den nordöstra kinesiska kuststaden Dalian, vilket har lett till oro för att en kemisk fabrik kan ha fått förödande skador. Detta har i sin tur orsakat kaos då en panikslagen lokalbefolkning försökt fly från staden på alla tänkbara sätt. Kaos utbröt i området och det slutade med att anställda i den kemiska fabriken attackerade ett statligt kamerateam som försökte följa upp händelserna.

Vallar och uppdämningar nära den kemiska fabriken Fujiahua har slagits sönder av vattenmassorna och översvämmats under stormen. Trots att myndigheterna sagt att faran varit under kontroll och att inga kemiska läckor påträffats, fruktar den flyende befolkningen en Fukushima-liknande tragedi.

Lokala mediareportrar beskrev på sina bloggar hur Dagushandistriktet var försatt i kaos då tusentals människor körde genom ösregn i bilar, traktorer och bussar, vilket orsakade milslånga köer.

På tisdagsmorgonen
rapporterade statstelevisionen CCTV live från området men blev avbrutna när ett antal anställda vid den kemiska fabriken attackerade reportern och slog sönder kameran. Enligt uppgifter ska de ha uppmanats till detta av fabrikens ägare.

Boende i området har ventilerat sina åsikter online och med sina egna namn kritiserat politikernas beslut att bygga och förstärka den kemiska fabriken utan hänsyn till de boendes åsikter. Man har särskilt pekat ut den före detta kommunalpolitikern Xia Deren, numera verksam och boende i Liaoningprovinsen.

”Xia! Du är nu långt borta i Shenyang, hur kan ditt samvete låta dig vila när så många liv hotas i Dalian?”.

Dalians Fujiahuas kemiska
fabrik byggdes med hjälp av en privat investering på över 460 miljoner amerikanska dollar. Fabriken öppnades i juni 2009 och producerar årligen 700 000 ton kemikalier, däribland paraxylen som används i polyesterfibrer och är giftigt för människor.

I slutet av förra året påträffades en giftig gasläcka i fabriken och en närliggande statsägd oljedepå drabbades av ett antal explosioner. Ett uttalande på internet, vilket menar sig representera lokalbefolkningens perspektiv, säger: ”Vi lever i rädsla varje dag”.

Översatt från engelska